2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFakéregből alkot a Somoskőújfalusi szobrász

Fakéregből alkot a Somoskőújfalusi szobrász


Fakéregből, gyökerekből, taplógombából, mohából alkot természetszobrokat a Somoskőújfaluban élő, 71 éves Csengődi Ottó. Alkotásait nehéz kategóriába sorolni, azt mondja, a megnevezéssel a kiállítások szervezői is bajban vannak. Zsúfolt műhelyében láthatunk az erdő terméseiből összeállt bazaltömlést, dagonyában fekvő szarvasbikát, élethű kecskefejet, de készít ezekből az anyagokból használati tárgyakat is, faliórát, boroskészletet, hangulatlámpát. Felderül, ahogyan beszél róluk, de rá is bólint: többre becsüli, amit a természet alkot. Munka persze azzal is van, a folyamat alapja pedig a fantázia. Amíg legtöbben továbbmegyünk az erdőben mondjuk egy fa kifordult gyökere mellett, Csengődi Ottó úgy nézi, hogy abból rásegítéssel szarvas lesz.

erdő


A somoskőújfalui ház szobájában ülünk le, és úgy érezzük, múzeumban vagyunk. Szarvasagancsok, vaddisznóagyarak, kitömött madarak, nyestek vesznek körül százszámra. Vendéglátónk 45-46 éve vadászik, korábban a Nógrád Megyei Vadászszövetség elnöke is volt, de ott vannak a falakon az édesapja és nagyapja által gyűjtött trófeák is.

Egy zöld posztón, díszhelyen vadászereklyék: közel száz éves táska, kürt, balta, zsebbe, illetve hátizsákba való kulacs, vadhívó kürt, vésett fokosok. A polcokon emlékeket idéző porcelánvázák, agancsba vésett, vízről felrepülő kacsa, tölténynek látszó miniatűr bicska, zsebóra szarvasbikával. A vadászat ural itt mindent, ez látszik a faliórákon, a képeken is.

Az első alapanyagokat is vadászat közben gyűjtögette, "olyan természetgazdag rész, mint a nógrádi, az országban sincs". Az elemek, amint sorolja: kövek, korhadó fák, taplógombák, kérgek, gyökerek, tobozok, "minden, amit találok kint. Csontokat, elhullott vadak csontjait, azt is fel tudom használni. Van egy gyökérből készült krokodil, amelybe elhullott szarvas fogait tettem be. Mindent, ami a természetben van, mindent."

Emberi kéz munkája a lehető legkevesebb legyen

Átmegyünk Csengődi Ottó műhelyébe, ahol alig tudunk megfordulni, nehogy lesodorjuk az asztalokról a kisebb-nagyobb és hatalmas méretű természetszobrokat.

Egyiket-másikat így mutatja be: - Ez egy viharmadár akáctőkéből. Nem én vagyok az alkotója, én csak alakítottam rajta. Csak kicsit rendbetettem, letakarítottam. De ezt meg kell nézni: mintha lábak lennének.


- Ez egy tengerikígyó. Hogy természetesebb legyen, tettem szemet neki, más munkám nem volt vele. Itt van egy cápa, egy delfin, egy tengericsikó, kis teknősök.

Próbálom megfogalmazni, mit látok, de ezzel Csengődi Ottó is bajban van.
- Hát, nem tudom. Van természetfestő, szobrász, grafikus, ami kategóriába tehető. Az én munkáimat akkor sem tudják hová sorolni, amikor zsűrizni viszem. Adtak nekem olyan nevet, hogy természetszobrász. De a szobrász farag. Ezeknek az a lényegük, hogy emberi kéz munkája a lehető legkevesebb legyen bennük. Csak annyira nyúlok hozzájuk, hogy bemutathatók, kiállíthatók legyenek.

Nézünk egy nagyméretű tőkét, és valóban: kecskefej.
Na, de ezt nem így találta - vonom kétségbe.
- De, így találtam, így feküdt ez a tőke, itt van az eltorzult szarvrész, a lelógó fülek. Makkból tettem szemet, ennyi az egész.
Elkorhadt mogyorógyökér a következő, "mikor én ezt felvettem, no, mondom, ezt nekem küldték. Még a fejtartása is olyan, mint amikor ül a liba és nézi az eget".

Van a szobrok között tölgyfatőke, vagyis szarvas. Akáctőke, azaz egy emberalak fogja át a jobb karjával a bőgő szarvasbikát. Fakéreg, amelyben óriási bulldogfejet látunk, de van taplógombából lesen ülő vadász, és virágra szálló pillangó is. Utóbbinál - magyarázza - gyakran kérdezik, hogyan tudta így összeragasztani, de ezt is így egyben vette le a fáról. Mindössze két csápot ragasztott rá.

A fák betegsége a taplógomba, amely a fák nedvével táplálkozik, ezt is kiválóan tudja használni Csengődi Ottó. Egy jó fél méter szélességű, kivájt gombában például most készül a szentkúti kegyhely lourdes-i barlangja.
Amikor ragaszt, újabban parkettahézagolót használ. "Eddig Technokol ragasztóval ragasztgattam, a Technokolt kevertem fűrészporral, de hogy én ezzel mit kínlódtam".

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-08-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite