2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTermészettudományi labort adtak át Salgótarjánban

Természettudományi labort adtak át Salgótarjánban


Tíz oktatási intézményt kiszolgáló természettudományi laboratóriumot adtak át szerdán a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium és Szakközépiskolában.

termeszettudomanyilabor_st1


Salgótarján önkormányzata a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal együttműködve indította el a természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítását célzó fejlesztést, amelyre az Új Széchenyi-terv keretében az Öveges-programtól kapták a mintegy háromszázmilliós európai uniós támogatást.


Az új labor a Bolyai gimnázium és a hat városi általános iskola diákjai mellett a ceredi, a karancslapujtői, az etesi és a kazári felső tagozatosoknak segít a természettudományi pályára való felkészülésben - mondta a laboravatón Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP), Salgótarján polgármestere.


A polgármester az MTI-nek hozzátette: tavaly bezárt gazdasági főiskolájuk újranyitását tervezik, elsősorban mérnökképzésben gondolkodnak, és a természettudományi területek iránt fogékony diákok képzésében kulcsszerepet szánnak az új labornak.


Soósné Axmann Zsuzsanna laborvezető közölte: a fizika, kémia és biológia tantárgyakat segítő beruházás keretében kialakítottak két, egymástól elválasztható, húsz-húsz diák befogadására alkalmas laborhelyiséget, ahol az asztalokat a kísérletekhez megfelelő csatlakozókkal, megvilágítással és vizesblokkal látták el. A labort tanári szobával, vegyszerraktárral, veszélyeshulladék-gyűjtő helyiséggel egészítették ki. Az oktatást egyebek mellett interaktívtábla-készlet, hangrendszer, HD-kamera, 3D-s szemüvegek és elektromikroszkópok segítik.

termeszettudomanyilabor_st


Az emelt szintű érettségik kísérleteinek korábban csak kis részét tudták végrehajtani, az új labor azonban mindegyikre lehetőséget biztosít - tette hozzá.


A Bolyai János Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója, Pálfalvai Zoltán elmondta: a program szervezői és a labormunkába bekapcsolódó iskolák vezetői a labortól a környezettudatos szemlélet erősítését, a pályaválasztásban a természettudományos szakirányok népszerűbbé válását várják.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24
MTI Fotó: Komka Péter

 

2014-02-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite