2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTermészetvédelmi látogatóközpont Salgótarjánban

Természetvédelmi látogatóközpont Salgótarjánban


Elkészült a magyar-szlovák geopark részét képező Baglyaskő Természetvédelmi Látogatóközpont.

Baglyaskő Természetvédelmi Látogatóközpont


A fejlesztést félmillió eurós projekt keretében valósította meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) a magyar-szlovák-ukrán határon átnyúló szomszédsági program támogatásával - közölte az Paulikovics Ildikó, a BNPI oktatásszervezési referense. Tájékoztatása szerint a fél hektáros védett területen kívül további 2,5 hektáron jön létre körbekerített közpark, amely szintén szabadon látogatható lesz.

A földtani látványosságok mellett olyan növénykert kialakítását is tervezik, ahol hazai őshonos fásszárú növényeket mutatnak be, és foglalkoznak a madárvédelemmel is - tette hozzá.

 

Baglyaskő Természetvédelmi Látogatóközpont01

A látogatóközpont fogadóépületében kiállítások és különböző szakmai programok mellett szakköröket és bemutatókat is tartanak majd, sőt oda költözik át a BNPI Nógrádi Tájegység irodája is.

A referens elmondta, hogy a természeti értékek bemutatását célzó geoparkos program keretében Magyarország egy, Szlovákia négy földtudományi bemutatóhellyel gazdagodik. Salgótarjánban Baglyaskő mellett épül meg a mucsényi geológiai bemutató hely, Szlovákiában a tajti geológiai tanösvény, a ragyolci geológiai, illetve bronzkori régészeti kiállítóhely, a füleki vár kazamatáiban pedig paleontológiai egység jön létre.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu
Fotó: tarjanikepek.hu

 

2011-05-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite