2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
NagyvilágTerror - 50 percig zavartalanul lövöldözött a merénylő

Terror - 50 percig zavartalanul lövöldözött a norvég merénylő


A rendőrségnek több mint háromnegyed órába telt, mire odaért a lövöldözés helyszínére. Autóval mentek, mert helikopter nem volt készenlétben, és csónakot is keresniük kellett. A norvég férfi könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét.

Osló001


Nem tanúsított ellenállást és megadta magát a rendőröknek a norvégiai kettős merénylet elkövetője. A férfi először a kormányzati negyedben robbantott péntek délután, ahol hét embert megölt, kilencet pedig súlyosan megsebesített. Majd két órával később egy táborban kezdett lövöldözni, ott 85 tinédzsert lőtt agyon. A rendőröknek közlekedési nehézségek miatt 50 percre volt szükségük, hogy eljussanak a szigetre, így a gyilkos körülbelül másfél órán át lövöldözött a védtelen fiatalokra. A férfinak két fegyvere volt.


Helikopter helyett autóval mentek a rendőrök


Beszámolók szerint a rendőrségnek több mint háromnegyed órába telt, mire odaért a lövöldözés helyszínére. Autóval mentek, mert a helikopter nem volt készenlétben, így húsz percbe telt, mire a tópartra értek, és további 20 percbe került, mire találtak csónakot, hogy elérjék a parttól néhány száz méterre lévő szigetet. A gyilkos nem tanúsított ellenállást, megadta magát.


A norvég merényleteknek már 92 halottja van. Az áldozatok száma azonban tovább emelkedhet, mert az egyik helyszínen, a sziget környékén még mindig búvárok kutatják a tavat. Sokan a vízbe menekültek az ámokfutó elől, aki ott is lőtt rájuk. A táborban eddig 85 áldozatot találtak és állítólag több kisebb bombát is. A másik merényletben heten vesztették életüket: a kormányzati negyedben felrobbantott bomba hatalmas pusztítást okozott.


Még péntek este letartóztatták a tömegmészárlás feltételezett elkövetőjét, aki azóta beismerte tettét. Közben őrizetbe vettek egy másik férfit is, aki késsel a zsebében sétált a krízisközpontnak kialakított szálloda közelében, ahova a norvég miniszterelnököt várták.


A norvég férfi könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét


Könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét a védőügyvéd szombat esti tájékoztatása szerint a fiatal norvég férfi, aki 92 embert ölt meg. Az ügyvéd, Geir Lippestad azt mondta, valószínűleg hosszú tervezés előzte meg a bűncselekményt.

 

Osló


A feltételezett elkövető, Anders Behring Breivik állítólag május elején hat tonna ammónium-nitrátot (műtrágyát) vett egy mezőgazdasági nagykereskedésben. A rendőrség szerint a norvég kormány székházánál működésbe hozott robbanószerkezet ammónium-nitrátból és gázolaj keverékéből állt. Ugyanezt a keveréket használták az 1995-ös egyesült államokbeli Oklahoma Cityben elkövetett robbantásos merényletben, amelynek 168 halálos áldozata volt.


Az NTB norvég hírügynökség szombat esti jelentése szerint az elkövető néhány órával a péntek délutáni kettős merénylet előtt Andrew Berwick álnéven közzétett egy 1500 oldalas írást, amelyben többek között arról értekezik, hogyan szabadulhatna meg Európa a bevándorlóktól.


A gyilkos gyűlölködő videót töltött fel a YouTube-ra


Az iszlám, a marxizmus és a kulturális sokszínűség elleni kirohanásokkal tarkított, gyűlölködő videót töltött fel az internetre a tömegmészárlással gyanúsított norvég férfi. A 12 perces videó a merényletek napján, pénteken került fel a YouTube videomegosztó portálra, de azóta eltávolították.


A Dagbladet norvég napilap szerint a videó valamiféle "összefoglalója" annak az 1500 oldalas írásnak, amelyet a kettős merénylet feltételezett tettese, Anders Behring Breivik töltött fel Andrew Berwick álnéven az internetre. Breivikről, aki a sajtóban megjelent hírek szerint szélsőjobboldali körökkel kapcsolatban álló keresztény fundamentalista, három fotó is volt a videóban, az egyiken állítólag egy nagy tűzerejű lőfegyverrel pózolt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-07-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite