2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
NagyvilágTerror - már 93 áldozat, elengedték a délelőtt őrizetbe vett 6 embert

Terror - már 93 áldozat, elengedték a délelőtt őrizetbe vett 6 embert


A még pénteken elfogott, 32 éves Anders Behring Breiviket terrorizmussal vádolták meg, holnap hivatalosan is vád alá helyezik. A pénteki támadásokban 93 ember halt meg.

Osló002


A norvég rendőrség kommandós egysége őrizetbe vett hat embert Oslóban a kettős merénylettel összefüggésben - értesült a Sky News televíziós állomás, míg az NRK norvég televízió arról számolt be, hogy a halálos áldozatok száma 93-ra emelkedett. A rendőrség korábban jelezte, hogy a főváros keleti részén - mint fogalmaztak - műveletet hajtanak végre. "Rendőrségi akciót hajtunk végre egy kelet-oslói helyszínen. Ez kapcsolatban áll a merényletekkel" - mondta Anders Fridenberg, az oslói rendőrség egyik szóvivője. Az őrizetbe vett hat embert azóta elengedték, mert nincs közük a merényletekhez.


A társadalomra akart csapást mérni a norvég merénylő


A kettős merénylet elkövetésével gyanúsított norvég férfi azt állítja, hogy egyedül követte el a támadásokat, de nem ismeri el büntetőjogi felelősségét - közölte a norvég rendőrség parancsnoka. Sveinung Sponheim megerősítette: Anders Behring Breivik a kihallgatásokon beismerte, hogy ő robbantott pénteken Oslóban, majd ő rendezett vérfürdőt Utoya szigetén, a kormányzó párt ifjúsági szervezetének táborában. Bár állítja, hogy egyedül követte el mindezt, a rendőrség - egyes szemtanúk vallomása alapján - még mindig vizsgálja, hogy egy vagy több lövöldöző végzett-e a fiatalokkal.

 

Osló003


Geir Lippestad, a gyanúsított ügyvédje közölte, hogy védence a norvég társadalom ellen akart támadást intézni, mert szerinte gyökeres változtatásokra van szükség. "A társadalomra, struktúráira és irányítási rendszerére akart csapást mérni. Véleménye szerint ez csak forradalom segítségével lehetséges" - mondta az ügyvéd az NRK közszolgálati televíziónak. A férfi könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét.


A rendőrség vasárnap közölt adatai szerint 97 ember sebesült meg, közülük 67-en az utoyai lövöldözésben, 30-an pedig az oslói robbantásban. Több eltűnt után még kutatnak Utoyán. Az oslói katedrálisban vasárnap tartott szertartáson a gyászoló hozzátartozók mellett részt vett V. Harald király és felesége, Szonja királyné, valamint Jens Stoltenberg miniszterelnök is. A zsúfolásig megtelt székesegyháznál gyertyák és virágok borították el a teret, és aki nem jutott be a misére, az eső dacára kint várakozott.


Továbbra sem tudni, miért késlekedett a rendőrség


A rendőröknek „közlekedési nehézségek" miatt 50 percre volt szükségük, hogy eljussanak a szigetre, így a gyilkos körülbelül másfél órán át lövöldözött a védtelen fiatalokra. A férfinak két fegyvere volt.

 

Osló004


A rendőrök autóval indultak a szigetre, mert a helikopter nem volt készenlétben, így húsz percbe telt, mire a tópartra értek, és további 20 percbe került, mire találtak csónakot, hogy elérjék a parttól néhány száz méterre lévő szigetet. A gyilkos nem tanúsított ellenállást, megadta magát.

Hat tonna műtrágyát vett


A gyanúsított állítólag május elején hat tonna ammónium-nitrátot (műtrágyát) vett egy mezőgazdasági nagykereskedésben. A rendőrség szerint a norvég kormány székházánál működésbe hozott robbanószerkezet ammónium-nitrátból és gázolaj keverékéből állt. Ugyanezt a keveréket használták az 1995-ös egyesült államokbeli Oklahoma Cityben elkövetett robbantásos merényletben, amelynek 168 halálos áldozata volt.


Az NTB norvég hírügynökség szombat esti jelentése szerint Anders Behring Breivik néhány órával a péntek délutáni kettős merénylet előtt Andrew Berwick álnéven közzétett egy 1500 oldalas írást, amelyben többek között arról értekezik, hogyan szabadulhatna meg Európa a bevándorlóktól.


A gyilkos gyűlölködő videót töltött fel a YouTube-ra


Az iszlám, a marxizmus és a kulturális sokszínűség elleni kirohanásokkal tarkított, gyűlölködő videót töltött fel az internetre a tömegmészárlással gyanúsított norvég férfi. A 12 perces videó a merényletek napján, pénteken került fel a YouTube videomegosztó portálra, de azóta eltávolították.

 

Osló005


A Dagbladet norvég napilap szerint a videó valamiféle "összefoglalója" annak az 1500 oldalas írásnak, amelyet Anders Behring Breivik töltött fel az internetre. Breivikről, aki a sajtóban megjelent hírek szerint szélsőjobboldali körökkel kapcsolatban álló keresztény fundamentalista, három fotó is volt a videóban, az egyiken egy nagy tűzerejű lőfegyverrel pózolt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
Fotó: MTI/EPA/Morten Holm

 

 

2011-07-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite