2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
NagyvilágTerrortámadás után káosz Moszkvában

Terrortámadás után káosz Moszkvában


Moszkva05Az orosz fővárosban összeomlott a közlekedés és a mobiltelefon-hálózat, lelassult az internet, és az illetékes szervek vezetői még Dmitrij Medvegyev elnöknek is eltérő adatokat jelentettek. A hivatalos adatok szerint legkevesebb 38 halálos áldozatot követelt a hétfő reggeli moszkvai öngyilkos merénylet. A támadás után 68 embert szállítottak kórházba. Jurij Luzskov moszkvai polgármester szerint nők követték el a metró egy-egy állomásán a robbantásokat.


A hatóságok közlése szerint a moszkvai Park Kulturi metróállomáson az egyik öngyilkos merénylő testén találtak egy fel nem robbant pokolgépet: robbanószerrel megtöltött, gyújtással felszerelt övet, amilyet az öngyilkos merénylők használnak.


A halálos áldozatok családjainak a kormány és a fővárosi önkormányzat által nyújtandó segély mintegy egymillió rubelt - körülbelül 6,5 millió forintot - tesz ki. Az érintett két metróvonal egyikén teljesen, a másikon részben beindult a forgalom moszkvai idő szerint délután 17 óra körül.


Az oroszországi muzulmánok szellemi vezetői, a muftik tanácsa elítélte a merényleteket és nyilatkozatban hangsúlyozta: a Korán semmilyen alapot nem ad a terrorizmusra, muzulmán ember nem lehet terrorista, terrorista nem lehet muzulmán. A feltételezett két sahidka - öngyilkos merénylő nő - maradványait megtalálták, egyikükről közölték, hogy "kaukázusi küllemű", fekete hajú, barna szemű, 18-20 éves lányról van szó. A két női test maradványait elküldték szakértői vizsgálatokra. Ezen kívül a rendvédelmi szervek a merénylettel kapcsolatban köröznek két "szláv külsejű" asszonyt, akik a metróban elhelyezett kamerák felvételeinek tanúsága szerint a sahidkákat kísérték, valamint egy férfit. Mindhárom személy számítógépes portréját kiosztották a rendőrök között, de azt nem közölték, hogy miért körözik a férfit.


Az Eho Moszkvi rádió a Roszbalt hírügynökséget idézve arról számolt be, hogy vasárnap egy asszony telefonon jelezte a moszkvai rendőrségnek: robbanás következhet be a metróban. A telefonáló a Konykovo állomáson hallotta néhány "kaukázusi személy", köztük fiatal nők beszélgetését, s ebből arra következtetett, hogy azon az állomáson terveznek merényletet. A rendőrség az állomást alaposan átvizsgálta, de semmit nem talált.


Káoszba süllyedt város
A moszkvai metróban hétfőn reggel elkövetett két robbantásos merénylet nyomán az orosz fővárosban káosz alakult ki, összeomlott a közlekedés és a mobiltelefon-hálózat, lelassult az internet, senki nem tudott semmit, és az illetékes szervek vezetői még Dmitrij Medvegyev elnöknek is eltérő adatokat jelentettek - közölte Horváth Júlia az MTI moszkvai tudósítója.


Noha a hatóságoknál forródróton lehetett érdeklődni az áldozatok után, az érdeklődők elpanaszolták, hogy sem a forródróton, sem a két állomás környékén nem tudtak információhoz jutni, s csak dél körül jelentek meg az első listák az áldozatokról a rendkívüli helyzetek minisztériumának honlapján. Egyes források szerint azonban először véletlenül a 2004-ben elkövetett metrómerénylet áldozatainak listáját tették fel, s csak később került fel az aktuális lista. Az Interfax hírügynökség szerint több mint 50 ember vittek kórházba idegösszeomlással.


A rádiók, a tévék és a honlapok beszámolói szerint a robbantások nyomán a feketén taxizók azonnal a duplájára emelték amúgy is drága díjaikat, s bár a taxivállalatok állították, hogy kocsijaik továbbra is a hivatalos - nagyon magas - áron szállítják az utasokat, ez nem így volt. Az Eho Moszkvi rádióban többen szóvá tették, hogy ha létezne Oroszországban civil társadalom, a szomorú helyzeten keresni akarók rendszámát feljegyeznék, összegyűjtenék, és később felelősségre lehetne vonni az illetőket, de Oroszországban sajnos nincs működő civil társadalom.

2010-03-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite