2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTestvértelepülési együttműködést kötött Hollókő és Torockó

Testvértelepülési együttműködést kötött Hollókő és Torockó


Testvértelepülési együttműködést kötött a Nógrád megyei világörökségi falu, Hollókő és az erdélyi Torockó; a megállapodás egy folyamat része, a cél az, hogy Torockó Hollókő társított partnereként válhasson a világörökség részévé - tájékoztatta a magyar település polgármestere az MTI-t hétfőn.

Hollókő01

Szabó Csaba (Fidesz) elmondta: a vasárnap aláírt dokumentum kitér a két község kultúrájának, hagyományainak megismertetésére, az oktatási, közművelődési, kulturális és önkormányzati kapcsolatfelvételre, és a közös pályázati lehetőségek kihasználására.

Rögzítették: Hollókő önkormányzata felelősséget érez a Kárpát-medence egységes kultúrájának részét képező Torockó és környezete építészeti örökségéért, ezért támogatja, hogy Torockó - a hollókői ófalu világörökségi helyszínhez kapcsolódva - az UNESCO világörökségi listájára kerüljön. A palóc település a felterjesztés kapcsán minden segítséget megad testvértelepülésének, illetve a világörökségi bizottság pozitív döntését követően átadja önálló világörökségi helyszínként szerzett sokrétű tapasztalatait.

Szabó Csaba a megállapodás háttereként elmondta: korábban Kelemen Hunor, a román kormány kulturális minisztere indítványozta a dél-erdélyi Fehér megyéhez tartozó Torockó és Hollókő társított partnerségét, a nógrádi falu pedig támogatta az elképzelést.

A román tárca - Erdélyből elsőként - februárban terjesztette fel a magyarlakta falut az UNESCO várólistájára a Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együtteseként, Hollókő kiterjesztéseként. A világörökségi bizottság leghamarabb 2013-ban dönthet a javaslatról.

Hollókő 25 éve a világörökség része.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-09-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite