2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonTévesen használta fel a Jobbik képviselője a genetikai vizsgálat eredményeit

Nagy Gén Kft.: tévesen használta fel a Jobbik képviselője a genetikai vizsgálat eredményeit


A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától, továbbá sajnálja, hogy tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, rossz szándékkal használnak fel. A cég azt követően adott ki közleményt, hogy a napokban a sajtóban elterjedt információk szerint munkatársaik "genetikai szakértői leletben rögzítették a Jobbik egyik tagjáról, hogy nem rendelkezik cigány és zsidó genetikai génváltozatokkal".

véradás

(illusztráció)

Nagy Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatásában hangsúlyozza: a Nagy Gén Kft. mindenféle megkülönböztetést elutasít. A vizsgálatot etikai okokból nem tagadhatták meg, és nem volt joguk megítélni, hogy a képviselő a vizsgálati eredményét milyen célra használja fel - emelte ki.
Nagy Zsolt hangsúlyozta: a genetikai vizsgálatok eredeti célja, hogy betegségek hajlamosító tényezőit állapítsa meg, illetve

családfavizsgálatra is alkalmas, hiszen az egyes népcsoportokra jellemző genetikai mintázat egyre ismertebb a tudomány számára. Így egy DNS-mintából nagy valószínűséggel meg tudják állapítani az adott személy szem-, hajszínét és nemét is. Azonban a lelet a vizsgáló szakértő kivonatolt szakvéleményét tartalmazza, nem a teljes, részletes vizsgálati eredményt.
Az igazgató közölte: a genetikai vizsgálat önmagában nem ad teljes és precíz képet a családfáról, ezért további tanácsadás szükséges a vizsgálatokkal kapcsolatban.

"Elnézést kérünk, hogy a leletben nem fogalmaztunk precízebben, hiszen azzal elkerülhettük volna, hogy az illető tévesen használja a genetikai szakértői leletét. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő" - írta Nagy Zsolt.

Az index.hu hétfőn írt arról, hogy az eredetileg egy szélsőjobboldali honlapon megjelent információk szerint egy Jobbik-tag a Nagy Géntől megrendelt genetikai vizsgálattal igazolta, hogy nincs benne cigány vagy zsidó vér sem; illetve a rasszista hangvételű honlapon közöltek egy fotót egy a látszólag a vizsgálatot igazoló dokumentumról is.

Bálint Bálint László, a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusa az index.hu-nak úgy nyilatkozott: a dokumentum kiadóját szerinte az Orvosi Kamara elé kellene vinni, mert a szakma jó hírnevét veszélyezteti működése. Kulcskérdés még az ügy szempontjából, hogy a Nagy Gén vizsgálatait végző orvosnak milyen szakképesítése van, a papíron ugyanis ki van takarva a vizsgálatot végző orvos neve. Ilyen jellegű munkát azonban csak humán molekuláris genetikai és ráépített laboratóriumi medicina szakképesítéssel lehet végezni - tette hozzá.

Az adjunktus az üggyel kapcsolatban továbbá elmondta: abból, hogy valakinek hiányzik egy népcsoportra jellemző genetikai génváltozata, még nem következik, hogy az őseinél is hiányzott, illetve ez a tény nem zárja ki egy népcsoporthoz való tartozását. Az adjunktus hangsúlyozta: eleve nincsen speciális zsidó gén, ahogyan magyar sem.

A hírportálon hétfőn megjelent Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Gén Kft. egyik tulajdonosa reakciója is az üggyel kapcsolatban, akit - mint fogalmazott - sokkolt a sajtóban terjedő génvizsgálati botrány.

"A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. tevékenységétől, különösen pedig a mostani ügyben napvilágra került genetikai igazolástól a leghatározottabban elhatárolódom. Emellett - az eddigiekben is inkább csak jelképesnek mondható - cégtulajdonosi státuszomat a lehető legrövidebb időn belül megszüntetem a vállalkozásban" - közölte Benedek Tibor.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite