2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
NagyvilágThatcher halála - "Utcabál" Londonban

Thatcher halála - "Utcabál" Londonban


"Utcabálon" ünnepelték Londonban szombat este több százan Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök halálát.

margaret thaether

A 87 esztendős korában hétfőn elhunyt egykori konzervatív párti kormányfő halálhíre szerte Nagy-Britanniában ellentmondásos érzelmeket kavart. A hivatalos megemlékezések méltatják Thatcher gyakran könyörtelen szigorral keresztülhajtott gazdasági reformprogramjának máig ható eredményeit, egyes - főleg a Facebook közösségi portálon szerveződő - csoportok ugyanakkor egész héten utcai "ünnepségekre" és egyéb demonstrációkra toborozták azokat, akik éppen e gazdasági könyörtelenség miatt gyűlölték a néhai politikust.

A szombati megmozdulások központi helyszíne a londoni Trafalgar tér volt, ahol hozzávetőleg ezren gyűltek össze a szakadó eső és a jeges szél ellenére is. A demonstrációt komoly biztonsági előkészületek előzték meg, különös tekintettel arra, hogy más csoportok - főleg egyes londoni futballcsapatok köré szerveződő szurkolói közösségek - erőszakos ellendemonstrációkat helyeztek kilátásba az általuk "balosnak" nevezett Thatcher-ellenes tüntetőkkel szemben.

A hatóságok a térre bevezető utakon - köztük a kormányzati negyed központjának számító Whitehallon, amelyről a miniszterelnöki hivatalnak és rezidenciának otthont nyújtó Downing Street is nyílik - végig acélkordonokat helyeztek el.

A Nelson admirális szobráról világhírű Trafalgar teret a szombatra meghirdetett "utcabál" kezdetére teljes rendőrsorfal vette körbe, de késő estig egy-két kisebb dulakodástól eltekintve komolyabb rendbontás nem történt. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy néhány részvevőt a rendőrök kiemeltek a tömegből és elvezettek.

A demonstrálók többször a "Rejoice" - "Örvendezzetek" - jelszót skandálták, sokan pezsgőt bontottak, csillagszórókat gyújtottak és konfettit szórtak, amikor pedig a téren megjelent az elhunyt kormányfő bábuhasonmása, felhangzott a "Ding Dong! The Witch is Dead" (Ding Dong! A boszorkány halott) című dal is, amely Thatcher halála óta az őt gyűlölők himnuszává vált.

A dal az 1939-ben, Judy Garland főszereplésével forgatott Óz, a csodák csodája (The Wizard of Oz) című film egyik híres betétdala, amely a gonosz keleti boszorkány pusztulását adja hírül.

Margaret Thatcher halálhíre után a Facebookon több csoport is kampányt indított, hogy minél többen töltsék le a filmdalt, amely ennek hatására az elmúlt héten az eladási listák élére ugrott; az iTunes online zenebolt brit értékesítési statisztikájában például napok óta az első helyen áll.

A szombat esti londoni demonstráció egy csaknem két évtizeddel ezelőtti kezdeményezésből ered. A Class War (Osztályharc) nevű, magát anarchistaként azonosító csoport már 1994-ben meghirdette, hogy ha Margaret Thatcher meghal, a halálát követő első szombaton este hat órai kezdettel a Trafalgar téren "ünnepi gyűlést" kell tartani. Annak idején matricákat és posztereket is nyomtattak a demonstráció népszerűsítésére.

A Class War szerveződés már rég nem létezik, a 19 évvel ezelőtti kezdeményezést azonban Thatcher halálhíre után több Facebook-csoport is felelevenítette.

Margaret Thatchertől jövő szerdán vesznek végső búcsút katonai tiszteletadással; a temetési szertartáson jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-04-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite