2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
NagyvilágThe Economist: Orbán történelmet írt

The Economist: Orbán történelmet írt


Orbán Viktor 04.12Orbán Viktor mindig is történelmet akart írni, és most megtette, az "elképesztő" kétharmados parlamenti többség elnyerésével - írta a Fidesz választási eredményéről közölt kommentárjában a The Economist. A brit gazdasági-politikai folyóirat pénteken megjelent legfrissebb kiadása idézi a Fidesz elnökének szavait arról, hogy a magyarok a választásokon "elűzték a hatalommal visszaélő oligarchák rendszerét", és új rendszert hoztak létre, a nemzeti egységét.


A lap szerint a nagy parlamenti többség erősíti annak az esélyét, hogy sikerül elfogadtatni régóta esedékes reformintézkedéseket, ezek közül azonban sok népszerűtlen lesz, nem utolsósorban a jelentős kiadáscsökkentések.


A The Economist ugyanakkor megemlíti, hogy a Fidesz az adók és az országra nehezedő bürokrácia csökkentését, ennek révén pedig a következő évtizedben egymillió új munkahely megteremtését is ígéri.
"Harcias hangulatában" Orbán már összecsapott Simor Andrással, a jegybank elnökével, és közölte a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val - amelyek hitelt nyújtottak Magyarországnak -, hogy nem lesz az alárendeltjük. Emellett a két testülettel kialakítandó új partneri viszonyról, valamint az IMF-feltételrendszer újratárgyalásáról is szólt; a forint erre reagálva gyengült - áll a hetilap írásában.
Orbán ígéretet tett a bűnözés elleni kemény fellépésre is, "a távozó szocialisták alatt virágzó oligarcháktól a vidéki tyúktolvajokig". A közbiztonság leépülésének széles körű érzete volt a Jobbik támogatottságának egyik legjelentősebb forrása, különösen a szegény keleti országrészben - írta a The Economist.


Az elemzés szerint a Jobbik megjelenése még jót is tett a Fidesznek azzal, hogy rákényszerítette a pártot a radikális jobboldallal folytatott időnkénti flört befejezésére, és arra, hogy fő sodorvonalbeli jobbközép pártként pozícionálja újra magát. A választások után sok szó esett a demokráciáról, az európai értékekről. Fidesz-illetékesek fanyar iróniával emlegették, hogy a brit konzervatívok kivonultak az Európai Parlament fő jobbközép csoportjából, az Európai Néppártból, amelynek Orbán az egyik alelnöke - áll a brit folyóirat pénteki cikkében.


A The Economist szerint ugyanakkor a térségben nyugtalanságot okozhat a forradalomról és a nemzeti egységről szóló Fidesz-retorika.
Emellett - különösen Budapest határain túl - sok magyarnak nincs meg a megfelelő képzettsége ahhoz, hogy részt vehessen a világpiaci versenyben. Ők továbbra is abban hisznek, hogy nagyméretű kormányzat tudja megoldani gondjaikat. Tekintettel a 11,4 százalékos munkanélküliségre és a közszférát fenyegető leépítésekre, a Jobbik akár még több szavazatot szerezhet az idei önkormányzati választásokon - vélte a The Economist.

2010-04-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite