2020. február 23., - Alfréd
Keresés a tartalomban
NagyvilágThe New York Times: a Vatikán elhallgatta a pedofilbotrányt

The New York Times: a Vatikán elhallgatta a pedofilbotrányt


XVI. Benedek pápaLawrence Murphynek akár kétszáz diák is áldozatul eshetett a siketek számára fenntartott fiúiskolában St. Francis városában. A katolikus pap zaklatta diákjait, mégsem fosztották meg a reverendától, noha minderről a Vatikánt is tájékoztatták. Az egyesült államokbeli Milwaukee érseke figyelmeztette 1996-ban a jelenlegi pápa, XVI. Benedek által vezetett vatikáni hivatalt, hogy egy pap évtizedekkel korábban szexuálisan zaklatta egy iskola diákjait, és ez kínosan érintheti az egyházat, a papot mégsem fosztották meg reverendájától - jelentette csütörtökön a The New York Times című amerikai napilap.


A lap olyan egyházi dokumentumokra hivatkozik, amelyeket két ügyvéd kutatott fel. Az ügyvédek a dokumentumokat felhasználják abban a bírósági keresetükben, amelyben azt állítják, hogy Rembert G. Weakland érsek nem tett meg mindent a szóban forgó pap, Lawrence Murphy kizárásáért. Murphynek akár kétszáz diák is áldozatul eshetett a siketek számára fenntartott fiúiskolában St. Francis városában. Murphy 1950 és 1974 között szolgált az intézményben. 1998-ban elhunyt.


A szóban forgó dokumentumok között szerepel wisconsini püspököknek és Joseph Ratzinger bíborosnak, a Hittani Kongregáció akkori vezetőjének levelezése, amelyből kiderül, hogy a hivatal vezetése fontolóra vette Murphy kizárását, de fontosabbnak tartotta, hogy az egyházat megvédje a botránytól. A Vatikán egyik szóvivője közölte a lappal: Murphyt rossz egészségi állapota, tetteinek megbánása és amiatt nem taszították ki a papi rendből, hogy akkor már jó ideje nem érkezett rá panasz.

2010-03-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite