2020. augusztus 9., - Emőd
Keresés a tartalomban
NagyvilágTiltakozás egy berlini neonáci plakát miatt

Tiltakozás egy berlini neonáci plakát miatt


Hatalmas felháborodást váltott ki Berlinben a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) egyik, közvetve a holokausztot helyeslő választási plakátja.

plakátPénteki értesülések szerint a plakát a kreuzbergi Zsidó Múzeum, valamint olyan emlékhelyek közelében jelent meg, amelyek a nácik által meggyilkolt zsidó áldozatoknak állítanak emléket.
A plakáton motorkerékpáron ülve, bőrdzsekiben a neonáci párt elnöke, Udo Voigt látható, és mellette egy nagybetűs felírat: Gas geben!, azaz Gázt adni! Szakértők szerint mindez félreérthetetlen utalás a gázkamrákban történt tömeggyilkosságra.
A hatóságok egyelőre nem tiltották be a plakátot, amelyet számos megkérdezett berlini visszataszítónak, provokatívnak, sőt undorítónak nevezett.

Az önálló tartománynak számító Berlinben szeptember 18-án tartják a helyi törvényhozási választásokat. Az indulók között van a szélsőjobboldali párt is, amely az előzetes felmérések szerint nem számíthat arra, hogy bejut a képviselőházba.
Ennek ellenére az NPD meglehetősen erőteljes és ízléstelen kampányba kezdett. A már említett plakátjelszó mellett a párt egy másik kedvelt, híveihez intézett jelszava: Wehrt euch!, azaz Védekezzetek!. Plakátjain az NPD egyaránt uszít a bevándorlók és az Európai Unió ellen.

A legnagyobb felzúdulást azonban az említett Gázt adni! felirat váltotta ki. A plakát több helyen megjelent, az 1942 januárjában tartott, a "zsidókérdés végső megoldását" előirányzó wannseei konferencia Berlin egyik külső kerületében lévő épületének közvetlen közelében, de a német főváros szívében lévő holokauszt emlékmű szomszédságában is.
A berlini képviselőház pártjai kivétel nélkül elítélték a plakátot. Ugyanakkor azt hangoztatták, hogy jogi szempontból tehetetlenek, mert az általuk is visszataszítónak nevezett szöveg a véleménynyilvánítás szabadságának hatálya alá esik.
A berlini ügyészség közölte: csak abban az esetben járhat el, ha a plakát ellen büntető feljelentés érkezik hozzá. Sajtóértesülések szerint máris több ilyen feljelentés futott be alapítványok, valamint magánszemélyek részéről is.

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

 

2011-08-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite