2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonTiltakozó menet indult Miskolcról Budapestre

Tiltakozó menet indult Miskolcról Budapestre


Elindult Miskolcról Budapestre hétfő délelőtt a polgármesterek és civilek által kezdeményezett Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menet; mintegy félszázan vágtak neki a csaknem kétszáz kilométeres távnak gyalog a mínusz 12 fokos hidegben.

munkat_kenyeretA menetben haladt Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsógagy és Ricse szocialista polgármestere Takács László és Vécsi István, illetve civilek, munkanélküliek, szimpatizánsok. A szervezők az indulás előtt a jelentős számban megjelent hazai és külföldi újságíróknak, tévéstáboknak elmondták, akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért". Úgy fogalmaztak: mostanra a reményükkel együtt a türelmük is elfogyott, ezért így akarják felhívni a parlamenti döntéshozók figyelmét a hétköznapok gondjaira.


Az élet egyre keservesebb az egyszerű emberek számára, a bennünket körülvevő világ sokkal rosszabb, mint ahogy azt a televízióban bemutatják, fűteni, enni kéne, de nincs munka, nincs pénz, emberi módon szeretnénk élni, létezni - mondta Tóth Imre Miklós, a menet egyik szervezője. Ujhelyi István az MTI-nek azt mondta: a demonstrációval, annak céljával szolidáris. A tiltakozó, figyelemfelhívó menet szervezői, az abban résztvevők elmondták neki, hogy jószerivel minden szalmaszálat megragadnak, csak hogy munkájuk, megélhetésük legyen, de ez a mai körülmények között szinte lehetetlen - tette hozzá.


A kezdeményezés elindítói másokat is csatlakozásra buzdítottak a 3-as számú főút Miskolcról Budapestre vezető szakasza mentén. Lukács András, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: tudomása szerint Gödöllőről, Budapestről igen sokan társulnak a gyaloglókhoz, akik naponta 20-30 kilométert tesznek meg. Az út teljes hosszát mintegy harmincan teszik meg. Az első megálló Emődnél lesz, a menet résztvevői útközben MSZP-irodákban, kollégiumokban, tornatermekben töltik az éjszakát, meleg étellel mindenhol várják őket. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Demokratikus Koalíció is csatlakozott a Munkát, kenyeret! menethez.


Sebestyén László fideszes országgyűlési képviselő, a párt miskolci szervezetének elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt mondta, anélkül, hogy a menetben résztvevő, bár kissé félrevezetett polgármesterek jó szándékát senki nem vonja kétségbe, mégis meg kell jegyezni: az általuk képviselt kistérségek és települések, akár a "hagyományos", akár a kistérségi Start-munka mintaprogram, vagy a téli "átmeneti" közfoglalkoztatási lehetőségek tekintetében eddig is kiemelt kormányzati figyelmet és segítséget kaptak.


A tervek szerint a menet február 13-án, az Országgyűlés nyitó ülésére ér Budapestre.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-02-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite