2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonTüntetnek a hallgatók a felsőoktatási törvény ellen

Tüntetnek a hallgatók a felsőoktatási törvény ellen


Mintegy ezer fős tömeg tüntetett a felsőoktatási törvény ellen a Budapesti Corvinus Egyetem előtt. A hallgatók valódi konzultációt és a törvény visszavonását követelték - addig, hangsúlyozták, amíg nem lesz meg a legitimitása azoktól, akiket az valóban érint. Az előzetes hírek ellenére azonban nem "szállták meg" a közgáz épületét - azt ugyanis a rendezők szerint a rendőrök előbb elfoglalták.

dem0215


Az Index beszámolója szerint a tömeg visszaindult az ELTE kampuszára, ahol megtöltötték a harmadik emeleti auditóriumot, kiakasztották a transzparenseiket és fütyültek. Később az ajtókat bezárták, így többen kint rekedtek. A teremben megismételték, hogy mit követel a Hallgatói Hálózat.


Meghívták Hoffmannt a tüntetésre, vagy nem?


A Hallgatói Hálózat reggel azt közölte az MTI-vel, a szerdai tüntetést megelőző este Hoffmann Rózsa államtitkár sajtóreferense azt az információ juttatta el hozzájuk, hogy a szaktárca elolvasta szakmai állásfoglalásukat, s erre a tüntetésen az államtitkár reagálni szeretne. Azt is írták, hogy a felsőoktatási törvényt a parlament elfogadta, a rendeleteket a kormány kiadta, amelyek következtében a magyar társadalmat kész helyzet elé állították. A társadalmi párbeszédre a törvény elfogadása előtt kellett volna lehetőséget teremteni; az egyeztetetés nélkül elfogadott törvény elleni tüntetés nem a megfelelő helye és ideje annak, hogy az államtitkár kifejezze egyet nem értését szakmai anyagukkal kapcsolatban. A fenti okokból Hoffmann Rózsa megkeresését nem áll módjukban teljesíteni - közölték.


Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint ugyanakkor két nappal az esemény előtt a HH hívta meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárát a február 15-ei tüntetésére. Az MTI birtokába került Erdész Ábel (a HH képviselőjének mondta magát) február 13-i keletzésű levele levele, amelyben az áll: kérik Hoffmann Rózsát, "legalább egy szó vagy forró tea erejéig" tartson velük a tüntetésükön, ahol a keretszámok radikális csökkentését, "kikerülhetetlen adósságukat" gyászolják majd. "Mindazonáltal nagyon örülnénk neki, ha személyesen reagálna a Hallgatói Hálózat felvetéseire" - olvasható a dokumentumban.

 

dem02151


Horváth Bence, a HH szóvivője elmondta, hogy az MTI-hírben szereplő Erdész Ábel nem létezik, legalábbis a HH-ban ilyen nevű tag nincsen. Az indexnek azt is elmondta, hogy kedd este Hoffmann Rózsa sajtósa az Erdész Ábel-féle levélre hivatkozva kereste meg őket azzal, hogy köszönik a meghívást és az állatitkár élne is a lehetőséggel, és felszólalna. Horváth erre közölte vele, hogy náluk nincs semmilyen Erdész Ábel. A sajtós erre azt mondta, hogy Hoffmann Rózsa ennek ellenére szívesen felszólalna. A szervezet később ezt az ajánlatot utasította el.


Hoffmann jelezte, hogy szívesen elmegy a demonstrációra


Az államtitkárság szerdai közleménye szerint Hoffmann Rózsa jelezte, hogy elfoglaltságai ellenére is szívesen elmegy a demonstrációra, és tájékoztatja a résztvevőket a felsőoktatás aktuális kérdéseiről és az új felsőoktatási törvényről. A dokumentum szerint Horváth Bence, a Hallgatói Hálózat elnöke ehhez időt kért az elnökséggel való egyeztetésre. Szerda reggel a Hallgatói Hálózat kiadott egy állásfoglalást, amelyben visszautasítja az államtitkár "megkeresését", úgy állítva be a történetet, mintha ő magától jelentkezett volna erre az eseményre - írták.


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága az oktatási törvények előkészítésekor rendszeresen folytatott társadalmi egyeztetéseket, nyitott a párbeszédre az érintett szervezetekkel, ezért az eljárást méltatlannak tartja - olvasható a kommünikében. A Hallgatói Hálózat Vissza a jövőnket mottóval hirdette meg a demonstrációt a fővárosba; a szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő generációk jövőjét. A változások egyaránt lehetetlen helyzetbe hozzák a felvételizőket, az életüket eladósodással kezdő vagy röghöz kötött hallgatókat és az oktatókat - írták korábban.


A Hallgatói Hálózat - diákok és oktatók önszerveződő csoportja - azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény jelen formáját, a keretszámok drasztikus csökkentését és a tandíjak összegét - olvasható a szervezet Facebook-oldalán. A demonstrációval szerdán szolidaritást vállalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az LMP is, utóbbi a szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre biztatta.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite