2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTiszti kinevezés, hősies helytállásért járó elismerés Nógrád megyében

Tiszti kinevezés, hősies helytállásért járó elismerés Nógrád megyében

Első tiszteket avatott június 29-én BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épületében dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató-helyettes. A tiszti kinevezési okmányok mellett a tábornok emléktárgyakat és elismeréseket is átadott az arra érdemeseknek - közölte Nógrád24.hu-val a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

kinevezesnograd


Ünnepi köszöntőjében dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy gratulált az újonnan kinevezett tiszteknek. Azt kérte tőlük, mindig tegyék meg, amit a tiszti eskütételben vállaltak, a megyei igazgatókat pedig arra kérte, hogy segítsék a fiatal tiszteket szakmai fejlődésükben. Külön szólt a bátorságukért jutalmazottakhoz, akikről azt mondta: nemcsak a munkájuk, hanem a mindennapok során is jó hírét viszik a katasztrófavédelemnek, végül pedig a születésnapjukat és az évfordulójukat ünneplőknek köszönte meg az elmúlt évek munkáját.


A tiszti kinevezések tekintetében Nógrád megyei vonatkozás, hogy Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója javaslatára kinevezte tűzoltó főhadnaggyá a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Bakosné Szeles Ilonát.


Az elmúlt időszakban több olyan rendkívüli esemény történt, amelynek során szabadnapját töltő, vagy szolgálatban lévő kollégák rendkívüli helytállásról tettek tanúbizonyságot. Az emberi élet megmentése, az anyagi javak megőrzése, a súlyosabb veszteségek elkerülése érdekében végzett kiemelkedő, hősies helytállásuk elismeréseként többen főigazgatói ajándéktárgyat vehettek át, köztük Bojtos László tűzoltó főtörzsőrmester, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója.

kinevezesnograd1


Bojtos László május 18-án épp szabadnapját töltötte, amikor éjszaka az egyik balassagyarmati társasház földszintjén tűz keletkezett, amelynek helyszínére elsőként ő ért oda. A főtörzsőrmester a földszinti erkélyen keresztül kezdte meg az életmentést: egy háromtagú család kiskorú gyermekét mentette ki a füsttel telt épületből, majd a lakáson keresztül megpróbált az épület felső szintjére feljutni a további életmentés céljából.


A nagy hőterhelés miatt ez a kísérlete meghiúsult, ezért a szomszédos lépcsőházakban elhelyezett porral oltó készülékeket összegyűjtötte és ezek segítségével megkezdte a tűz oltását, megakadályozva a lángok továbbterjedését az épület többi helyiségére. A tűzoltó egységek kiérkezését követően az épület déli oldalán a magasból mentő gépjármű kezelőjével közösen az emeleti lakásokból további négy személyt mentettek ki. Bojtos László a művelet befejezéséig a helyszínen maradt és példás magatartásról tett tanulságot. Önzetlen, szakszerű és hatékony beavatkozása eredményeként a tűzesetben senki nem sérült meg.

 

Forrás: NMKI/NÓGRÁD24

2016-06-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite