2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Választás 2010Titkos hangfelvétel szivárgott ki az illegális fideszes kampánymódszerekről?

Titkos hangfelvétel szivárgott ki az illegális fideszes kampánymódszerekről?


Kubatov GáborEgy eddig nem hallott hangfelvétel került fel a Youtube internetes videómegosztóra, amelyen állítólag Kubatov Gábor pártigazgató tart előadást a Fidesz kampánymódszereiről. A felvételen elhangzik, hogy a 2009-es pécsi időközi választásokon szinte mind a 38 ezer szavazót személyesen ismerték: nemcsak a nevüket, de korukat, többüknek a telefonszámát, mobilszámét, e-mail címét és még azt is, milyen erős támogatói a Fidesznek.


"Automata hívásokkal 22 ezer embert két órán belül el tudtunk érni, bármi történt a kampányban...Akkoriban Orbán Viktor nem igazán értett a számítástechnikához, de most már eljutott egy olyan szintre, hogy tud sms-t küldeni és fogadni és tudja, mi a fax és az e-mail közti különbség" - hallható a felvételen, s az is, hogy a Fidesz már a pécsi választások idején "áttért egy online adatkezelési módszerre".

"Meg tudom mondani a városban, kik azok a komcsik, akik elmentek szavazni és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják" - mondja a felvételen egy férfi hang.


A felvételen a következők hangzanak el (a szöveg a szó szerinti közléstől csak a lehető legcsekélyebb mértékben tér el, az érthetetlen vagy követhetetlen részleteket kipontozással jelöljük).

"Régen úgy csináltunk egy kampányt, hogy a sötétben, az erdőben belőttünk egy sörétes puskával, és reggel, világosban összeszedtük a vadakat. Nem tudtuk, hogy hol vannak a választóink; csináltunk egy nagy kampányt, és utána elment, aki elment. A célkiválasztásoknál mind a 36 ezer 500 embert személyesen ismertük. Tehát aki ott volt, azt mindegyiket személyesen ismertük, mindegyikről tudtuk, hogy hogy hívják, hogy hány esztendős, hogy milyen erős támogatónk, mi a telefonszáma, mi a mobilszáma, mi az e-mail címe. És ezt szerintem nem is lehet másként csinálni. Ha a pécsi kampányban feleennyi anyagunk van kint az utcán, de csak ezt a munkát elvégezzük, akkor is megnyertük volna a választást. Mi a legnyugodtabban ültünk ott a Bánki Erikkel, azt mondta, Gábor, 38 ezer szavazatunk lesz, 36,500 lehet. Tehát 1.500, nem tudom, százalékosan nagyon kicsi az eltérés, de pontosan meg tudtuk mondani, hányan mentek el szavazni. A 38 ezer emberből 22 ezernek tudtuk a telefonszámát. Tehát ez azt jelenti, hogy mondjuk automata hívásokkal a 22 ezer embert el tudod érni két órán belül, bármi történik a kampányban. Ha a Páva Zsoltról azt mondják egyébként, hogy egy gyerekgyilkos volt, a kampány utolsó napján szórólapozott, akkor te a szavazóbázisodnak kétharmadát el tudod érni, és azt mondod, hogy Páva Zsolt a legtisztességesebb ember. Hazugságokat állítanak róla. Nagyon gyors kommunikációt tesz lehetővé. Ráadásul ismertünk 15 ezer olyan embert a városban, ennyi szavazatot kaptak a többiek, akik Páva Zsoltot elutasították. Tehát azt állítom, hogy név szerint ismertünk minden olyan embert, aki elment szavazni, és nem Páva Zsoltra szavazott. Tehát név szerint. Tehát meg tudom mondani azt a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják.

Infrastruktúrában nagyon-nagyon sokat fejlődtünk (...)áttértünk egy új adatbázis-kezelési módra. Amikor az elnökség elé terjesztettem, akkor Orbán Viktor (...) nem igazán ért a számítástechnikához, most már sokat léptünk előre, mert sms-t tud fogadni-küldeni és tudja, mi a fax és az e-mail közötti különbség, kis túlzással, de nem is ez a dolga, na mindegy (...)/Távolról közbevetés: "Van olyan, amihez nem ért Orbán Viktor?" Kubatov: Nincs! Ehhez kevésbé ért./ Amikor áttértünk erre, akkor elvittem az elnökség elé, hogy nekünk itt van egy online adatbázis-kezelési módunk, és ez sokkal biztonságosabb, mint egyébként az offline. És azt mondták, hogy jó, jó, dehát a Pentagonnak a rendszerét is feltörték már, és hagyjuk, a kommunisták ráadásul ránk vannak állva... hagyjuk az egészet a csudába... És hiába mondtam, hogy ugye adatbázisok voltak (...) e-mailen küldjük ugyanazt, komputereken hagyjuk és elhagyjuk a laptopokat, lemezeken őrizzük és elhagyjuk a lemezt, pendrive-okra rakjuk meg ezerfelé, és gyakorlatilag ugyanúgy szétporlad és ugyanolyan veszélyes, akkor megértették és csináltunk egy nagyon ritka, biztonságos adatbázis-kezelő rendszert. A rendszer maga úgy működik, hogy én látom, hogy ki mikor lépett be, mennyi adata van, mennyit módosított rajta, hány telefonszáma van, hány e-mail-címe van, ha belépett, dolgozott-e benne vagy egyébként csak bekapcsolta, tehát tudom kontrollálni ezt a dolgot, és ezt a fajta adatbázis-kezelési aktivitást tudom mérni."


A Fidesz szóvivője közleményében azt írta, hogy a párt az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.

Lendvai Ildikó rendkívüli sajtótájékoztatót tartott
Az MSZP-elnöke szerint "részletes, feltáró és terhelő vallomást" tett Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója pártja illegális adatgyűjtési tevékenységéről.

A Fidesz országos elnökségének tudtával készült lista "teljes harci készültségében" megmutatja a legnagyobb ellenzéki párt által tervezett "politikai szelekciót", a "nemzet megosztásának haditervét" - mondta Lendvai Ildikó.
MDF: A sötét jövő elkezdődött
A Fidesz szabályos leltárt vezet a magyar állampolgárok legszemélyesebb magánügyeiről, így befolyásolja jogellenes módon a választásokat - írta Kerék-Bárczy Szabolcs az MTI-nek küldött közleményében. Az MDF szóvivője közölte: pártja fenntartásokkal kezel minden világhálón megjelent információt, ezért a Kubatov Gábor előadásáról kiszivárgott hangfelvétel igazságügyi hangszakértővel történő vizsgálatát javasolják.

"Ha azonban a felvételen hallható mondatok valóban elhangzottak a Fidesz kampányfőnökének szájából, akkor minden túlzás nélkül állíthatjuk: veszélybe került a demokrácia" - fogalaz a szóvivő, majd hozzátette: "ha ez a hangfelvétel valódi, akkor a sötét jövő elkezdődött, a Fidesz állampárti, törvénytelen módszerekkel szabályos leltárt vezet minden magyar választópolgárról. Ebben az esetben ugyanis beigazolódik az MDF gyanúja: a pécsi eset után a Fidesz jó eséllyel az ajánlószelvény-gyűjtést is törvénytelen adatbázis építésre használta fel" - olvasható az MDF közleményében.

 

 

2010-04-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite