2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTizenöt és fél milliós támogatás Nógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületeinek

Tizenöt és fél milliós támogatás Nógrád megye önkéntes tűzoltó egyesületeinek

Négyszázmillió forintnyi támogatást kaphatnak ebben az esztendőben az önkéntes tűzoltó egyesületek, ebből az összegből egész pontosan 15.445.091 forintot Nógrád megye önkéntesei nyertek el. Az összegre négyszáznegyvenhárom pályázat érkezett, ezek közül öt nem felelt meg a feltételeknek, a többiek mind kapnak támogatást.

tűzoltók

Képünk illusztráció!


Az önkéntes tűzoltó egyesületek működésének támogatását a központi költségvetés az illetékes minisztérium fejezeti kezelésű előirányzatai között biztosítja. 2015-ben az önkéntesek között szétosztható összeg félmilliárd forint, ebből százmilliót az önkéntes mentőszervezetek kapnak, a többire a tűzoltó egyesületek pályázhatnak. A négyszázmillió forint két részre oszlik, ebből állami támogatást az önállóan beavatkozó egyesületek kapnak, háromszázötvenegymillió forintot pedig a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködő, úgynevezett közreműködő egyesületek számára különítettek el.


A pályázatra összesen négyszáznegyvenhárom pályázati dokumentáció érkezett, összesen háromszázkilencvenkilencmillió forintnyi támogatást igényeltek az egyesületek. A formai bírálat megállapította, hogy öt egyesület pályázata nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak és többszöri felkérésre sem tudták azt megfelelően módosítani, ezért ezeket nem lehetett befogadni. A sikeresen teljesítő négyszázharmincnyolc egyesület üzemeltetési költségekre, tűzoltógépjármű és -technika javítására, felülvizsgálatokra, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, bővítésre; tűzoltó védő-, technikai és informatikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát.


Az idén bővült a pályázható eszközök köre, így akár az összes, a beavatkozó egyesület kategóriához szükséges összes felszerelést igényelni lehetett. Szintén új elem, hogy az informatikai eszközök között asztali vagy hordozható számítógépekre is pályázhattak az egyesületek, illetve a forma- és egyenruhával kapcsolatos költségek is elszámolhatóak voltak.


A bíráló bizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így ez alkalommal üzemeltetési költségre közel negyvenegymillió, szertárépítésre, -felújítása, -bővítésre több, mint huszonkilencmillió támogatást kapnak az egyesületek. Huszonnégy önkéntes csapatnak tűzoltógépjármű és -technika javítást, valamint felülvizsgálatot végez el a BM HEROS Zrt. A pályázók kétszázharmincnyolcmillióért vehetnek át védő- és tűzoltó technikai eszközöket, továbbá hatvanhét egyesület pedig asztali vagy hordozható számítógéppel gazdagodik. A pályázatnak köszönhetően hatszázhatvannyolcan szerezhetnek tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgát, az önkéntesek kétszáz gépjárművezetője tehet pályaalkalmassági vizsgát, amellyel jogosult lesz megkülönböztető jelzést használó tűzoltó gépjárművet vezetni. Hetvennégy egyesület hatvanhat kézi, tíz mobil EDR-rádiót, valamint hét tartozékot kaphat. A pályázat lebonyolításának következő eleme a szerződések megkötése, melyek előkészítő munkálatai jelenleg már zajlanak.


Ami pedig a Nógrád megyei adatokat illeti, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyi szerveiként működő hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködési megállapodásban lévő egyesületek közül összesen húsz pályázott, akik 15.445.091 forintot nyertek el az országosan rendelkezésre álló keretösszegből. Ez az összeg felszereléseket és eszközöket 10.649.053 forint, informatikai eszközöket 1.200.000 forint, EDR rádiókat 250.000 forint összegben tartalmaz, továbbá 130.800 forint fordítható oktatásra, 160.340 forint tűzoltógépjármű és technika javításra, felülvizsgálatra, 652.485 forint szertárépítésre vagy felújításra, 2.402.413 forint pedig üzemeltetési költségre.

A Nógrád megyéből pályázó egyesületek az alábbiak:
Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület (Csitár)
Csővári Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület (Csővár)
Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Diósjenő)
Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Endrefalva)
Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület (Érsekvadkert)
Hollókői Polgárőrség (Hollókő)
Mihálygerge Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Mihálygerge)
Nézsa Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület (Nézsa)
Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Nógrád)
Belső-Cserhát Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület (Nógrádkövesd)
Őrhalom és Térsége Polgárőr, Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület (Őrhalom)
Ősagárd Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Ősagárd)
Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Rétság)
Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete (Ságújfalu)
Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Salgótarján)
Rónafaluért Baráti Társaság (Salgótarján)
Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Salgótarján)
Szalmatercs Község Tűzoltó Egyesülete (Szalmatercs)
Szécsény és Térsége Polgárőr, Önkéntes Tűzoltó és Katasztrófavédelmi Egyesület (Szécsény)
Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület (Szügy)

 

Forrás: NMKV/NÓGRÁD24

 

2015-08-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite