2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
NagyvilágTizenötre emelkedett a duisburgi Love Parade halálos áldozatainak száma

Tizenötre emelkedett a duisburgi Love Parade halálos áldozatainak száma


duisburgA pánik az egykori teherpályaudvarnál, egy aluljáróban tört ki, amikor a rendőrök emberek ezreit próbálták visszatartani attól, hogy bejussanak a Love Parade már túlzsúfolt területére.


Legkevesebb 15 ember meghalt, több tucatnyian pedig megsebesültek a rendőrség legutóbbi közlése szerint szombaton késő délután a németországi Duisburgban, amikor pánik tört ki egy rendezvényen.
Duisburgba a technozene hívei gyűltek össze a Love Parade-re, több százezres tömegben. Az idei rendezvény mottója "A szerelem művészete" volt.


A pánik az egykori teherpályaudvarnál, a rendezvény közelében, egy aluljáróban tört ki. Szemtanúk arról számoltak be, hogy rendőrök emberek ezreit próbálták visszatartani attól, hogy bejussanak a Love Parade már túlzsúfolt területére. Becslések szerint a duisburgi rendezvényen több százezer ember vett részt.
A körbekerített területnél az emberáradat összesűrűsödött, egyesek már vissza akartak fordulni. Az aluljáró szűknek bizonyult, nem lehetett se előre, se hátra menni. A hazafelé, illetve a rendezvényre tartó emberek körében pánik, dulakodás tört ki, egymást taposták.


A technozene rajongóinak partiját harmadik alkalommal rendezték meg a Ruhr-vidéken, korábban mindig Berlin volt a helyszín. A nyitott teherautók, rajtuk a zenekarokkal azonban a korábbi évektől eltérően nem a belvároson keresztül hajtottak végig, hanem körbejártak a lezárt területen.


Már két órával a rendezvény délutáni kezdete előtt rendkívüli állapot uralkodott a duisburgi belvárosban, tízezrek igyekeztek eljutni a helyszínre. A rendőrség lezárta a belvárost, hogy úrrá legyen a sokadalmon.


Összeállítás a világban történt hasonló esetekről:


1988. március 12., Nepál: Katmanduban száznál is több ember hal meg, amikor egy hirtelen kitört vihar miatt egy sportesemény nézői megpróbálnak fedél alá jutni.
1989. április 15., Nagy-Britannia: Sheffieldben, alig néhány perccel a Liverpool-Nottingham Forest meccs kezdete után a Liverpool jegy nélkül maradt szurkolói be akarnak jutni a stadionba. 96 ember veszíti életét agyonnyomva, vagy a nagy tömegben megfulladva.
1990. július 2., Szaúd-Arábia: hatalmas pánik és tülekedés a szaúd-arábiai Mina városában, Mekka közelében, egy alagútban, valószínűleg a szellőztető rendszer meghibásodása miatt. 1426 zarándok veszti életét.
1994. május 24., Szaúd-Arábia: 270 zarándok veszti életét egy lökdösődésben, ismét csak Mina városánál egy vallási rituálé, a "Sátán megkövezése" során.
1996. október 16., Guatemala: a Mateo Flores focistadionban pánik tör ki, 90 ember veszíti életét.
2001. május 9., Ghána: az accrai stadionban rendezett focimeccs után a tülekedésben 126 ember hal meg.
2005. január 25., India: egy hindu zarándoklat során 257-en veszítik életüket a kitört pánikban.
2005. augusztus 31., Irak: több mint ezer ember veszíti életét megtaposva, vagy megfulladva, amikor Bagdadban, a Tigris folyó egyik hídján pánik tör ki az ott vonuló zarándokok között. A pánikot az okozta, hogy olyan hírek kaptak lábra, miszerint két öngyilkos merénylő a tömegben akarja felrobbantani bombáját.
2006. január 12., Szaúd-Arábia: a minai zarándoklat során legalább 364-en halnak meg a tolongásban.
2006. február 4., Fülöp-szigetek: 73 halott és majdnem 400 sebesült az egyik manilai stadion előtt, ahol hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy részt vehessen egy televíziós játékban.
2007. augusztus 3., India: több mint 120 hívő halt meg, amikor Himácsal Prades állam egyik templomában tört ki pánik.
2008. augusztus 3 - India: Himácsal Prades észak-indiai szövetségi állam Bilászpur körzetében, Naina Devi templománál több mint 120 ember halálát okozta egy tömegpánik, amely zarándokok körében tört ki.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-07-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite