2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonTízmilliárdos irodaházat vettek Matolcsyék

Tízmilliárdos irodaházat vettek Matolcsyék

 

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hetekben a tiszaroffi kastélyszálló mellett megvette a főváros egyik legdrágább irodaházát is, az V. kerületben található, márciusban átadott Eiffel Palace-t. A jegybank akár 11-12 milliárdot is fizethetett az offshore cégek mögött rejtőző tulajdonosoknak - írja az Index.

Eiffel Palace


A Magyar Nemzeti Bank 415 millió forintért megvette a tiszaroffi kastélyt, amelyet azzal indokolt, hogy így kíván üdülési lehetőséget biztosítani saját dolgozói számára. Az MNB azonban ezzel párhuzamosan megvásárolta a Bajcsy-Zsilinszky út 78. alatt található vadonatúj, "Eiffel Palace-nak" nevezett irodaházat is, augusztus 1. óta a jegybank a bejegyzett tulajdonosa az ingatlannak - írja az Index.


A tulajdoni lap szerint a bank az építészeti különlegességnek számító ingatlan építtetőjét, az Eiffel Palace Kft.-t váltotta tulajdonosként, és ezzel egyidőben megszűnt az Unicredit Bank 28 millió eurós jelzáloga, valamint elővásárlási joga is. Az Index azt írja, a piac által valószínűsített vételár megközelíthette a 40 millió eurót, azaz a 12 milliárd forintot, azt azonban nem tudni, hogy ki áll az Eiffel Palace Kft. mögött, mert a tulajdonosi hálója egy ciprusi és egy Saint Vincent és a Grenadine-szigetekre (Kis-Antillák) bejelentett offshore cégben végződik.


Az Eiffel Palace Kft. ügyvezető és fejlesztési igazgatója, Kovács Attila a lapnak elismerte, hogy megtörtént a tranzakció. Mint mondta, több külföldi érdeklődő mellett az MNB is jelentkezett befektetési szándékkal a ház megvásárlására, ők pedig örültek, hogy továbbra is magyar kézben maradhat az épület. Az igazgató pontos összeget nem mondott, de szerinte a piaci áraknak megfelelően értékesítették az épületet.


Az Eiffel Palace Budapest egyik legdrágább irodaháza: a legfelső szinten havi 20 euró/nm-ért lehet az üres irodát bérelni. A 8 szintes ház 14 500 négyzetméternyi területére költözött be többek között a PriceWaterhouseCoopers és a Brit Kereskedelmi Kamara.


Az MNB mindeddig nem kommentálta, hogy miért vette meg a luxusirodaházat, az Együtt-PM azonban közleményben követelt magyarázatot a különös vételre. Mint írták, Matolcsyék egy eladhatatlanul drága irodaházat vettek meg ismeretlen, offshore hátterű cégektől, ezért válaszolniuk kell arr, hogy pontosan mennyit, mikor és kinek fizettek ki a közvagyonból, milyen célból vették meg az ingatlant és hogyan kívánják hasznosítani, illetve hogy készült-e bármilyen hatástanulmány, ami alapján döntés született a vásárlásról. A pártszövetség emellett a Fidesztől azt kérdezi, hogy tudtak-e arról, hogy az MNB egy offshore hátter céggel kíván üzletet kötni, és hogy a magyar közvagyon valójában ilyen cégeknél landol.

 

Forrás: INDEX/NÓGRÁD24

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-08-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite