2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonTízmillióért adták el a vörösiszapcéget

Tízmillióért adták el a vörösiszapcéget


MALMeglehetősen olcsón, mindössze 10 millió forintért privatizálták annak idején az Ajkai Alumíniumipari Kft.-t. A szerződést Kocsis István, az ÁPV akkori vezérigazgató-helyettese írta alá - írja a Népszabadság.


Szokatlan formában került sor a 90-es évek közepén a vörösiszap-katasztrófában érintett ajkai alumíniumipari cég eladására - írja a Népszabadság.


Az 1998 januárjában, a Horn-kormánynak Csiha Judit szerkesztésében készült 15 oldalas összeállításból az derül ki, hogy a Hungalu Rt.-t összesen 5,8 milliárd forintért adták el. A privatizált társaságok két kivétellel átvállalták a múltban keletkezett környezeti terheket, a tájsebek rekultivációját. A kivételek egyike éppen a Mal Zrt.-hez tartozó Ajkai Alumíniumipari Kft. volt, melyet a vevők meglehetősen olcsón, 10 millió forintért kaptak meg.


Jávor Benedek LMP-képviselő szerint a szerződést eddig talán azért nem hozták nyilvánosságra, mert az eladást jóváhagyó határozatot annak idején Kocsis István, az ÁPV akkori vezérigazgató-helyettese írta alá, aki pedig láthatóan védett személy a mindenkori kormányok számára.


A napilap egyébként - bizonyos birtokába került dokumentumok alapján - beszámol arról is: az illetékes környezetvédelmi felügyelőség tavaly engedélyezte, hogy a most balesetet szenvedett vörösiszap-tározó gátjait megmagasítsák, és a tározótereket túltöltsék, ami egyes szakvélemények szerint akár a gátszakadás egyik oka is lehetett.


Az Európai Űrügynökség által készített műholdas felvételek elemzéséből kiderült, hogy az ajkai iszaptározó fala az elmúlt években jelentősen elmozdult. A mozgás sebessége és az elmozdulás kellően nagy volt ahhoz, hogy azt akár földi módszerekkel évekkel ezelőtt is detektálhassák. A geodéziai monitorozás felhívhatta volna a figyelmet a szerkezet szakadásának veszélyére.

 

Forrás:Népszabadság/HÍR PORT24

2010-11-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite