2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
BulvárTóásó-ügy:akár másfél hónap is eltelhet az ítélet megszületéséig

Tóásó-ügy:akár másfél hónap is eltelhet az ítélet megszületéséig


Az ítélet megszületéséig akár másfél hónap is eltelhet a Tóásó-ügy érdemi tárgyalásának május 15-i megkezdése után - mondta hétfőn Marcelo Sosa bolíviai ügyész.

toaso_elod

Az ügyészt - aki az úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben vezette a nyomozást - az ABI bolíviai hírügynökség idézte a Patria Nueva elnevezésű rádiónak adott interjúja alapján. Sosa szerint az ítélet másfél hónapos megszületéséhez is arra van szükség, hogy a tárgyalást megszakítás nélkül folytassák.

A hét végén látott napvilágot a hír, amely szerint május 15-én ül össze a bolíviai bíróság az ügy érdemi szakaszának megtárgyalására, megkezdve a szóbeli meghallgatásokat. Pontosan három évvel ezelőtt, 2009 április 16-án a bolíviai Santa Cruz város egyik szállodájában a rendőrség kommandósai egy rajtaütés során lelőtték a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A hatóságok szerint az úgynevezett terroristacsoport az elnök, Evo Morales ellen tervezett merényletet.

A rajtaütés két túlélője, a magyar Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadic azóta a La Paz-i San Pedro börtön rabja.
Marcelo Sosa az ABI szerint maga is elismerte, hogy a per egész folyamatának "van határideje", azaz a büntető törvénykönyv kimondja: egy eljárás időtartama legfeljebb három év lehet, annak lejárta után az ügyet le kell zárni.
Tóásó a napokban Lukács Csaba újságírónak telefonon elmondta: a bolíviai hatóságok egy évvel a letartóztatása után hozták az új jogszabályt, amely meghosszabbítja az előzetes letartóztatás maximális idejét 18 hónapról 36 hónapra, de ez is lejár április 16-án.

"A 2010/007-es számú törvényt az én esetemben visszamenőlegesen alkalmazzák annak ellenére, hogy ezt tiltja minden nemzetközi egyezmény... Ez idáig nem kezdődött el a tárgyalás sem, nemhogy ítélet született volna az ügyemben. Hiába kértük az ügyvédemmel többször is a szabadlábra helyezésemet, folyamatosan halasztják a kérelmem megtárgyalását, más részről pedig újabb és újabb indokokat találnak ki a bent tartásom érdekében" - mondta Tóásó az újságírónak.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

2012-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite