2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
NagyvilágTóásó-ügy: a magyar külügy szerint Bolívia megszegi saját törvényeit

Tóásó-ügy: a magyar külügy szerint Bolívia megszegi saját törvényeit


Magyar delegáció tett háromnapos látogatást a héten La Pazban, hogy a fogva tartott Tóásó Előd ügyéről tájékozódjék; a küldöttség tagjai Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője és Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi külügyi hivatalvezetője volt - tájékoztatta a Külügyminisztérium sajtó főosztálya vasárnap az MTI-t.

toaso_elod

Ismertették: a Gulyás Gergely kezdeményezésére és Martonyi János külügyminiszter megbízásából indult delegáció célja az volt, hogy a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt felkeressék, továbbá hogy az ellene folyó büntetőeljárás ügyében illetékes politikusokkal, diplomatákkal és ügyvédekkel konzultáljanak.

A látogatásnak külön aktualitást ad, hogy „Bolívia most már saját törvényeit is figyelmen kívül hagyja, és továbbra sem engedi szabadon az immár három éve fogva tartott Tóásó Elődöt" - fogalmazott a szaktárca.

Az út előkészítésében közreműködött a Külügyminisztérium amerikai főosztálya, Magyarország Buenos Aires-i nagykövetsége és Bartos Miklós Andrés Esteban, Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja - közölték.

A tárca kiemelte, a küldöttség a szerdától péntekig tartó út alatt meglátogatta Tóásó Elődöt, tárgyalt ügyvédjével, Gianni Pradoval, ellenzéki szenátorok és parlamenti képviselők csoportjával, Kenneth Bell-lel, az EU bolíviai képviseletének vezetőjével, Fernando Riverával, az úgynevezett Ministerio Publico - peres ügyekben az állam érdekeit képviselő kormányzati szerv - illetékes ügyvédjével, Danny Racikottal, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának bolíviai képviselőjével, valamint Carlos Mariacával, Tóásó Előd új ügyvédjével. Részt vettek egy bírósági tárgyaláson is, amelynek témája az úgynevezett terrorizmusügy népi ülnökeinek kiválasztása volt - tették hozzá.

A Külügyminisztérium a Tóásó Előd-ügy kirobbanásának harmadik évfordulója alkalmából április 19-én kiadott közleményében hangsúlyozta, Magyarország „megad minden jogszerű konzuli és egyéb segítséget a bajba jutott magyar állampolgárnak, és követeli, hogy a bolíviai hatóságok igazságos, átlátható, pártatlan, politikai befolyástól mentes eljárás során hozzanak döntést a büntetőjogi felelősség kérdésében". A közlemény úgy folytatódik: „ezen felül felhívja a bolíviai kormányt és igazságügyi szerveket, hogy tartsák be saját büntetőeljárási törvényük határidőkre vonatkozó szabályait, és haladéktalanul rendelkezzenek Tóásó Előd szabadlábra bocsátásáról".

2009 áprilisában a bolíviai különleges erők felszámoltak egy állítólagos terrorcsoportot Santa Cruzban, az akció közben életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Tóásó Előd magyar állampolgárt letartóztatták, a bolíviai hatóságok fegyveres felkelés és terrorizmus vádjával azóta is fogva tartják.

Gerardo Prado, Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgárságú Mario Tadić - mindketten Rózsa csoportjának tagjai voltak - védőügyvédje korábban úgy nyilatkozott, hogy „a pernek már el kellett volna évülnie, hiszen ezt mondja ki a bolíviai büntetőeljárási kódex 133. cikke, amely szerint a feljelentést követő három éven belül be kell fejezni a pert".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-05-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite