2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonTöbb bank felfüggesztette a devizahitelezést

Több bank felfüggesztette a devizahitelezést


Sem az OTP, sem a CIB, sem az Erste nem fogad be jelenleg új, jelzálog alapú devizahitel-igénylést. Matolcsy György gazdasági miniszter nemrég jelentette be, hogy július elsejétől csak forint alapú hitelek mögé jegyezhető be jelzálogjog. A hitelintézetek a részleteket illetően nem túl tájékozottak, mégis több a devizahitelek befagyasztása mellett döntött.

lakashitel


A bankok kissé tanácstalanok: egy részük felfüggesztette ugyan az új, jelzálog alapú devizahitel igénylések befogadását, miután Matolcsy György bejelentette, hogy július elsejétől csak forint alapú hitelek mögé jegyezhető be jelzálogjog, a részletek azonban még mindig nem ismertek, így a már elbírált és megítélt hiteleket devizában folyósítják.


A CIB Banknál elmondták, hogy a jelenlegi információk szerint a kormánydöntés végrehajtása több törvény módosítását is igényli, ami értelemszerűen időt igényel.


A folyamatban lévő ügyletek esetén - befogadott, szerződött, illetve szerződéskötésre váró, jóváhagyott - továbbra is a normál eljárás szerint járnak el. Az euró alapú hiteleket euróban folyósítják és euróban jegyeztetik be a jelzálogjogot is.


A CIB Bank - a kormánydöntés illetve a jogszabályi változások részletesen megismeréséig - felfüggeszti a devizahitelek befogadását azonnali hatállyal mind a magánszemélyek által kezdeményezett ingatlanfedezetes hitelek, mind pedig a magánszemély ingatlanfedezet mellett nyújtott mikrovállalkozási hitelekre.


Az átstrukturálásoknál az euró-alapúra történő átállási igényeket teljesítik, ebben az esetben nincs szükség új jelzálogjog bejegyzésre és kidolgozzák a CIB Megoldás Hitel forint-alapú konstrukcióját is.
A változás a hitelkérelmek egyre csökkenő arányát érinti: a CIB-nél 2009. év végére minden 100 újonnan folyósított jelzáloghitelből 35-40-et már forint alapon igényeltek az ügyfelek, a jelenlegi időszakban az új hitelkihelyezéseken belül a forinthitelek aránya már mintegy 90 százalék.


Az OTP Bank a sajtóból értesült a devizahitelezést érintő kormányjavaslat tartalmáról, amely több nyitott kérdést hagy maga után. A nyitott kérdések ellenére, a jogi bizonytalanságból adódó kockázat csökkentése érdekében, a bank július 1-jével felfüggesztette a devizaalapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek forgalmazását, a hitelintézet új deviza alapú hiteligényt nem fogad - mondták el a banknál.


A lakossági jelzáloghiteleknél az euró alapú hitelek aránya folyamatosan csökken az új folyósításokból, júniusban az OTP-nél a 10 százalékot sem érte el.


Az Erste is bejelentette, hogy csak forintban nyújt jelzáloghitelt, a június 30-ig leszerződött, de még nem folyósított hiteleket azonban euróban folyósítja.


Bár az új szabályozás körül még rengeteg kérdés nyitott, az Erste Bank a 2010. június 30-ig leszerződött, de még nem folyósított hiteleket az eredeti szerződés szerint folyósítja euróban. A 2010. július 1. előtt már befogadott, de még nem leszerződött ügyletek esetében pedig az eredeti hitelösszeget forintban bocsátja az ügyfél rendelkezésére.


Az Erste Bank az intézkedéseket átmenetinek tekinti a végleges jogi szabályozás megjelenéséig - jegyezték meg.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-07-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite