2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonTöbb házat ért el a Bódva vize Szalonnán, nagyon lassú az apadás

Több házat ért el a Bódva vize Szalonnán, nagyon lassú az apadás


sajó"Elpusztultak a háziállatok, oda a veteményes, de ezek, ha nehezen is, pótolhatók. Most már a házat védik, bár sokat nem tudnak tenni" - mondta egy asszony. Hozzáfűzte, hogy az udvaron álló illemhelyek tartalmát is mossa a folyó, a szennyvíz ott úszik az ár tetején. A Borsod megyei Szalonnán már vízben állnak a Bódva folyóhoz közeli lakóházak.


A lakók az útszéléről nézik az áradatot, amely eddig nem apadt. Huszonhárom embert költöztettek ki, de akad olyan, aki azt mondja, nem hagyhatja otthonát veszni, mindent megpróbál, amit csak lehet, mert még egyszer nem tudja megteremteni mindazt, amit eddig elért.


"Elpusztultak a háziállatok, oda a veteményes, de ezek, ha nehezen is, pótolhatók. Most már a házat védik, bár sokat nem tudnak tenni" - mondta egy asszony. Hozzáfűzte, hogy az udvaron álló illemhelyek tartalmát is mossa a folyó, a szennyvíz ott úszik az ár tetején
A Bódva Szalonnán már a közutat mossa, és az előrejelzések szerint az észak-magyarországi folyók külföldi és hazai vízgyűjtő területein hétfőn újabb csapadékzóna érkezhet, 10-20 milliméternyi csapadék mennyiség várható a térségben.


Szendrőládnál homokzsákokkal próbálják meg védeni az árhullámhoz közeli ingatlanokat, ráadásul ezen a területen még árad a folyó.
A vízfolyás Hídvégardónál pénteken a reggeli órákban tetőzött 291 centis vízállással. Szalonna térségében nagy valószínűséggel tetőzés közelében van a vízfolyás, a vízállás 7 órakor 285 centiméter, fél 10-kor 286 centiméter volt - ismertette a részelteket Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője.
Hozzátette: Szendrő térségében és a Bódva alsó szakaszán a vízszint további emelkedése várható, Szendrőnél 2 és fél méteres vízszintre - plusz-mínusz húsz centiméter - számítanak, ott az eddig mért legnagyobb vízállás 286 centiméter volt.


A Sajó felső szakaszán megkezdődött az apadás. A szombat reggeli vízállás 314 centiméteres volt, Sajószentpéter térségében az éjszakai órákban 369 centivel tetőzött a folyó, amely az előrejelzésnek megfelelt. Az árhullám levonulása tovább folytatódik, amelyet a Sajószentpéter alatti szakaszon már a Bódva árhulláma is befolyásol - mondta a szakember.

2010-04-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite