2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedTöbbheti mélyponton a magyar CDS-árazás Londonban

Többheti mélyponton a magyar CDS-árazás Londonban


Többheti mélypontra csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége a keddi londoni jegyzésben, tükrözve a felzárkózó piaci eszközökkel kapcsolatos piaci hangulat javulását.

tozsdeegy


Keddi elemzői vélemények szerint különösen az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának visszafogásával kapcsolatos piaci aggályok enyhülnek, és ezek a félelmek nem is indokoltak. Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - 285 bázispont környékén mozgott kedden a londoni piacon.


Legutóbb éppen egy hónapja, június közepén jártak ugyanezen a szinten a magyar CDS-árazások Londonban. A keddre kialakult magyar szuverén CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 285 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon.


A magyar CDS-árfolyamok az elmúlt egy hónapban igen széles sávot jártak be: június végén például 365 bázispontos középárfolyamot mértek Londonban az irányadó ötéves magyar szuverén devizakötvényre, vagyis akkor 80 ezer euróval volt drágább az egységnyi államadós-kötelezettségre kínált CDS-kontraktusok díjszabása, mint most, vagy nem sokkal a június végi csúcsszint előtt.


A CDS-árfolyamok e széles kilengése jelezte azt az idegességet, amelyet a Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának visszafogásával kapcsolatos várakozások szítottak az elmúlt hetekben a piacon, Ben Bernanke Fed-elnök erre utaló kijelentései nyomán. Ez az idegesség különösen a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamát mozgatta az utóbbi időszakban, a piaci szereplők várakozása szerint ugyanis a Fed likviditásözönének apadása felhajthatja az amerikai kincstárjegyhozamokat, szűkítve a felzárkózó térségi eszközök kínálta hozamelőnyt.


A felzárkózó piaci gazdaságok a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.


A Fed mennyiségi enyhítésének kifutásával kapcsolatos befektetői aggodalmak ugyanakkor az elmúlt napokban már enyhültek, és ezt piaci felmérések is mutatják. A Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői amerikai befektetési alapok vezetőinek körében végeztek felmérést, és erről összeállított ismertetésükben közölték: a körkérdésbe bevont alapkezelők fele úgy gondolja, hogy a piac félreértette és a felzárkózó piaci eladásokkal túlreagálta Bernanke szavait.


E befektetői kör szerint a Federal Reserve jelenlegi havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának kifuttatása inkább csak 2014 végén, 2015-ben lesz "piaci sztori", addig a felzárkózó gazdaságok számára továbbra is bőséges likviditás áll rendelkezésre ebből a forrásból.


A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics Bernanke szerdán esedékes féléves képviselőházi meghallgatása elé időzített helyzetértékelésében kiemelte azt az előrejelzését, hogy a legnagyobb fejlett gazdaságok monetáris kondíciói a Fed jelenlegi eszközvásárlási programjának kifutása után is még évekig kivételesen enyhék maradnak. A Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának leépítése és majdani befejezése ugyanis nem egyenlő a monetáris szigorítással.


Másrészt a Fed nem az egyedüli játékos ezen a pályán. Nyilvánvaló, hogy a Federal Reserve műveletei még annál is sokkal nagyobb hatást gyakorolnak, mint amekkorát a globális GDP-érték 18 százalékát adó amerikai gazdaság mérete önmagában indokolna, elsősorban a dollár és a dolláreszközök globális piaci dominanciája miatt. Azonban más nagy jegybankok - köztük az euróövezeti jegybank, a Bank of England és a Bank of Japan - valószínűleg folytatni fogják saját monetáris enyhítési ciklusukat - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.


A ház szerint mindemellett a jegybanki kamatok is várhatóan alacsonyan maradnak bármiféle "normális mércén" mérve, még az Egyesült Államokban is. Lehet, hogy a piacok "lassan fogják az adást", de a Fed egy ideje hangsúlyosan emlegeti, hogy várakozása szerint az eszközvásárlási program befejeződése és a gazdasági kilábalás megerősödése után is még jó ideig megfelelő marad az igen laza monetáris alapállás - áll a Capital Economics keddi elemzésében.


A ház londoni elemzői szerint továbbra is bőségesen van lehetőség a monetáris politikai nyilatkozatok piaci félreértelmezésére, és így a további piaci kilengésekre, ám egyelőre el kell felejteni minden olyan piaci félelmet, amely az esetleges küszöbönálló monetáris szigorítással kapcsolatos.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-07-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite