2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonTöbb közlekedési jogszabályt is módosítana a kormány

Több közlekedési jogszabályt is módosítana a kormány


Fónagy JánosEngedélyeznék a kamerás megfigyelést a közösségi közlekedés járművein és megállókban, valamint csökkentenék az utak mentén elhelyezett reklámtáblák számát is.


A kormány több, közlekedéssel összefüggő jogszabályt is módosítana; a parlamentnek benyújtott javaslat szerint határozat nélkül kiszabható lenne bizonyos esetekben a bírság, engedélyeznék a kamerás megfigyelést a közösségi közlekedés járművein és megállókban, valamint csökkentenék az utak mentén elhelyezett reklámtáblák számát is.


Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium politikai államtitkára expozéjában szerdán elmondta, több, meghatározó ágazati módosítást is végrehajtanának, de több javaslat az európai uniós jogharmonizáció miatt szükséges.


A közúti közlekedéssel kapcsolatban az államtitkár kifejtette, hogy a biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, az ittas vezetés, a tilos jelzésen való áthajtás, vagy gyorshajtás miatt a bírságot határozat nélkül hozhatják meg, így nem lesz különbség a belföldön és a külföldön forgalomba helyezett jármű között. Mivel jelentősen romlott a bírságok "beszedhetősége" (4 milliárd forintot nem sikerült beszedni), úgy változtatnák meg a jogszabályt, hogy a szabálysértésben részt vevő autót lefoglalhatják a hatóságok, ha a jogerősen kiszabott bírságot a határidőn belül nem fizette meg a jármű üzemben tartója. A bírságok rendszerezésére bírság-nyilvántartási rendszert vezetnének be - sorolta Fónagy János.


Szabályoznák az utak mellett elhelyezett reklámtáblák számát is, ha elfogadják a módosítást, akkor a kihelyezést engedélyhez kötik és megtiltják a láthatóságot akadályozó táblák elhelyezését a közút területén, a mellett és a felett. Fél év türelmi idő után akár fél millió forint bírság is kiszabható lehet.


Változna a jogosítvány megszerzésének szabályozása is, lehetőség nyílna a távoktatási rendszerben is megszerezni a vezetői engedélyt. Ezt azonban egyes fideszes képviselők nem szeretnék, ezért módosító indítványt nyújtottak be ennek eltörlésére. Az új szabályozás szerint a vizsgabiztosi, járműoktatói képzést főiskolai szintre emelnék.


Megváltoztatnák a vizsgáztatás egyes feltételeit is, a járművek hatósági vizsgáit végző egyes állomások már nem csak az időszakos, hanem a forgalomba helyezéskori műszaki vizsga során is közre működhetnek, őket szigorúan ellenőrizni fogják. Javasolják azt is, hogy problémás esetekben a hatóságnak lehetősége legyen a járművet visszatartani.
A közösségi közlekedésben is változna néhány szabály. Fónagy János elmondása szerint lehetővé tennék a járműveken és a megállókban is a kamerás megfigyelést az adatvédelmi biztos ajánlása szerint.


A légi közlekedéssel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, jelentősen megemelnék a légiközlekedési bírság összegét, annak felső határa 300 millió forint lenne. Fontos a légi utasok jogainak jobb érvényesíthetősége és informálása, ezért a jövőben a képviselővel nem rendelkező légitársaságoknak is kötelezően el kell látniuk az informálási feladatokat.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite