2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTöbblettel kezd és fejleszt Salgótarján

Többlettel kezd és fejleszt Salgótarján


Óvatosan tervezte a helyi iparűzésiadó-bévételeit Salgótarján önkormányzata. Az idén 8,2 milliárd forintból gazdálkodó városnak a tervezett 1,2 milliárd forintnál több adót is fizethetnek a nógrádi megyeszékhelyen működő cégek, mert a nagyobb vállalkozások a válság ellenére folyamatosan fejlesztenek és bővülnek - közölte Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester az önkormányzat csütörtöki közgyűlésén.

Salgótarján


Salgótarján önkormányzata több mint egymilliárd forint pénzmaradvánnyal kezdte az évet, újabb hitelfelvételről sem kell megállapodnia bankokkal, a likviditás hosszabb távon biztosítva van - mondta a városvezető. Hozzátette: a kormány önkormányzati adósságátvállalási programjának és a tavaly ugyancsak a központi költségvetésből kapott 94 milliós önhiki (önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok) támogatásnak, valamint a Belügyminisztériumtól két részletben kapott, összesen 1,2 milliárd forint rendkívüli segítségnek köszönhetően Salgótarján intézményei ma biztosabb helyzetben vannak, mint korábban bármikor.


A város több fejlesztést tervez az idén: 859 millió forintos beruházással városrehabilitációs programot hajt végre, 100 százalékos állami támogatással vesz részt a Novohrad-Nógrád határon átnyúló Geopark fejlesztéseiben, ennek keretében a salgóbányai városrészben renoválják az egykori bányakaszinó épületét, kutatóközponttá alakítják az eresztvényi - évekkel ezelőtt bezárt - Napsugár éttermet. Újabb kerékpárútszakaszt építtetnek a városközpontból 190 millió forintért, 126 milliós óvodai fejlesztést hajtanak végre a zagyvapálfalvai városrészben, és 129 millió forintot fordítanak a Bolyai János Gimnázium természettudományi laborjának kialakítására, ez tíz általános iskolát fog kiszolgálni.


A polgármester az ülésen közölte: saját bevételeik fedezetével is terveznek beruházásokat, a legnagyobb tétel nyolc belterületi út felújítása lesz, amelyre 185 millió forintot különítettek el. Székyné Sztrémi Melinda elmondta: az iparűzési adóból származó bevételeik növekedésére számítanak, ugyanis a városban működő nagyobb vállalkozások - mint az autóüveg-gyártó Salgglas vagy a műanyagtermék-gyártó Mikropakk - a válság ellenére folyamatosan fejleszt, a munkavállalók számát 10-20-50 fővel bővítik pályázatokkal finanszírozott beruházásaik során.


Az ülésen Huszár Máté (MSZP) képviselő egyebek között arra volt kíváncsi, hogy az önkormányzattól átvett feladatok és az ezzel párhuzamos költségvetési elvonások mennyire vannak egyensúlyban. Gaál Zoltán, Salgótarján főjegyzője közölte: pontos számításaik csak az év végére lesznek. Ami biztos, a járási hivatalba 39 önkormányzati dolgozót vettek át, bérköltségük 100 millió forint volt az előző évben.


Salgótarján költségvetését a kormánypárti többségű testület kilenc igen szavazattal fogadta el öt nem ellenében. Az ülés előtt döntöttek a székely zászló városházára tűzéséről is, ebben egységes volt a testület.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-02-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite