2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010Több mint 1,4 millió ajánlószelvényt gyűjtött a Fidesz

Több mint 1,4 millió ajánlószelvényt gyűjtött a Fidesz


KĂłsa LajosTöbb mint 1,4 millió ajánlószelvényt kapott a Fidesz - jelentette be Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke.


A Fidesz-KDNP hivatalos kampánynyitója jövő pénteken lesz a fővárosban. Kósa Lajos közölte, a céljuk az volt, hogy a választásra jogosultak ajánlószelvényeinek körülbelül 20 százalékát gyűjtsék össze, ettől azonban elmaradtak, s mintegy 18 százalékot értek el. Tájékoztatása szerint 1357 egyéni polgármesterjelöltjük van. Ebből 1150 fideszes vagy Fidesz-KDNP-s színekben indul, a különbséget pedig azon polgármesterjelöltek adják, akiket a Fidesz is támogat, de nem Fidesz- vagy Fidesz-KDNP-színekben mérettetik meg magukat október 3-án, az önkormányzati választáson.
A települési, fővárosi és megyei képviselőjelöltjeik száma együttesen 5600. Ebből mintegy 4500-an indulnak vagy Fidesz-, vagy Fidesz-KDNP-színekben, a többiek - 1100-an - ugyan Fidesz-támogatással indulnak, de jogi értelemben nem Fidesz- vagy Fidesz-KDNP-jelöltek - ismertette az ügyvezető alelnök, hozzáfűzve, hogy az ország lakosainak 82 százaléka él olyan településen, ahol indul Fidesz-jelölt. Kósa Lajos elmondta, összevetették az összegyűjtött ajánlószelvények számát azzal, amennyit tavasszal, a parlamenti választások előtt kaptak két és fél hét után - most ennyi idő állt rendelkezésre a gyűjtésre -, és kiderült, szinte azonos támogatást kaptak, mint akkor.

Ezzel kapcsolatban kifejtette: míg 2006 őszén általános volt a politikai kérdések iránti érdeklődés, illetve 2010 tavaszán is "már mindenki várta a választásokat", ma még tart a politikai uborkaszezon, az embereknek nincs választási hangulatuk. Most mégis nagyjából azonos számú ajánlószelvényt gyűjtöttek, mint idén tavasszal, illetve a 2006-os önkormányzati választások előtt. Ez Kósa Lajos szerint azt jelenti, hogy a Fidesz támogatottsága, elismertsége a választók között nem csökkent sem 2006 őszéhez, sem 2010 tavaszához képest.

A fővárosi helyzetről szólva rámutatott arra, hogy Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a mintegy kétszázezer összegyűjtött szelvényével kétszer annyi támogatást kapott, mint összes többi ellenfele együtt. Szólt arról is, örülnek annak, hogy nem igazolódott be ellenfeleik azon korábbi vádja, amely szerint a Fidesz olyan törvényt fogad el, amely leszűkíti az indulók számát a helyhatósági választásokon. A politikus véleménye szerint a politikai komolyság megőrzése érdekében jól határozták meg azt a limitet, amellyel "a viccpártokat, a heccpártokat" nehezen átugorható akadály elé állították.

A Fidesz célja, hogy megnyerje az önkormányzati választásokat - jelentette ki Kósa Lajos, hozzátéve, hogy jó néhány olyan nagyvárosnak is fideszes polgármestere lehet, ahol eddig még sosem volt jobboldali városvezető. A cédulagyűjtés tapasztalatai mindennél jobban előre jelzik a választási eredményeket - jegyezte meg. Az alelnök kérdésre válaszolva "légből kapottnak" nevezte azt a feltételezést, amely szerint a Fidesz "segítette ki" az LMP-t cédulákkal. A Fidesz-KDNP kampánynyitójáról az MTI kérdésére Kósa Lajos elmondta: szeptember 10-én, azaz jövő pénteken lesz Budapesten, a SYMA csarnokban. Mások mellett beszédet mond, értékeli a helyzetet Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök, Tarlós István és Kósa Lajos. A rendezvényre alapvetően jelöltjeiket hívták meg.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite