2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
ItthonTöbb mint 120 ezren nem a lakóhelyükön voksolnak vasárnap

Több mint 120 ezren nem a lakóhelyükön voksolnak vasárnap


Több mint 120 ezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az országgyűlési képviselő-választáson - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak a szombat reggeli adataiból.

voks2

Azok, akik vasárnap nem a lakóhelyükön szeretnének voksolni, pénteken 16 óráig jelentkezhettek át egy másik magyarországi település névjegyzékébe. A kérelmeket személyesen, levélben vagy online lehetett benyújtani, azonban az utolsó napon olyan sokan akarták a kérelmet benyújtani, hogy emiatt péntek délután akadozott az online ügyintézés.

Az NVI péntek délután azt közölte a MTI-vel, hogy huszonnégy óra alatt több mint 25 ezren kértek átjelentkezést, ez lassította le az online ügyintézést.

Az NVI internetes tájékoztató oldalán szombat reggel az szerepelt, az átjelentkezéssel szavazni kívánó választópolgárok száma meghaladja a 120 ezret.

Négy évvel ezelőtt az országgyűlési választáson az első fordulóban 57,5 ezren kértek igazolást, mert nem a lakóhelyükön akartak szavazni. Akkor még az igazolást kérő választót a szavazás napján vették fel a szavazóköri névjegyzékbe, írták be kézzel az adatait, ez pedig jelentősen lelassította a szavazás folyamatát, voltak olyan szavazókörök, ahol a választóknak órákig kellett sorban állniuk.

Idén azonban központilag vezették a névjegyzéket, így az átjelentkező választópolgárok is szerepelnek már a - péntek 16 órakor lezárt - szavazóköri névjegyzékekben. Ezért az NVI arra számít, hogy bár duplájára nőtt a nem a lakóhelyükön szavazók száma, az idén nem lesznek a négy évvel ezelőttihez hasonló fennakadások a szavazásban.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-04-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite