2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTöbb mint 22 ezer alkalommal közvetítettek ki álláskeresőket tavaly Nógrádban

Több mint 22 ezer alkalommal közvetítettek ki álláskeresőket tavaly Nógrádban


Tavaly januártól novemberig 22 ezer 199 alkalommal közvetítettek ki álláskeresőket a betölthető álláshelyekre Nógrád megyében; a munkáltatók többnyire megtalálták a megfelelő munkaerőt, mert a lezárt közvetítések 76 százaléka munkaviszony létesítésével végződött - tájékoztatta a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője szerdán az MTI-t.

nogradmegyeegy


Tamási Ildikó hozzátette: az elhelyezkedők 98,4 százaléka támogatás mellett került vissza a munkaerőpiacra rövidebb-hosszabb ideig. A november végi adatok szerint a megyében 13,3 százalékos volt a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességen belül, ami az országos rangsorban továbbra is a legmagasabb mutatót jelentette.


A Heves megyei álláskeresők november végi 11 043 fős létszáma ugyanakkor nemcsak a tavalyi év, hanem az elmúlt 25 év legkedvezőbb adata. A hónap végén 2078 fővel, 15,8 százalékkal kevesebben szerepeltek a nyilvántartásokban, mint egy évvel korábban. Balassagyarmat és Salgótarján térségében csökkent leginkább az álláskeresők száma.


Az álláskeresők között 1311 volt a pályakezdő, számuk 372-vel csökkent egy év alatt. Összetételük továbbra is kedvezőtlen a szakképzetlenek magas aránya miatt. Az alacsony iskolai végzettségű fiatalok súlya 56,9 százalék, szakiskolai képesítéssel minden hetedik-nyolcadik pályakezdő rendelkezik. Szakközépiskolába 19,7 százalékuk járt, minden 11. ügyfél gimnáziumi érettségivel keres munkát, míg diploma birtokában a pályakezdők 1,9 százaléka szeretne elhelyezkedni.


Tamási Ildikó arról is beszámolt, hogy novemberben összesen 3865 betöltésre váró álláshely szerepelt a megye járási hivatalainál, ebből 1090 volt új bejelentés. A munkaerőigény 16 százalékot meghaladóan nőtt októberhez képest. Az elsődleges munkaerőpiacról 391 embernek kínáltak munkavégzési lehetőséget. Támogatással 154, támogatás nélkül 237 embert kerestek a foglalkoztatók. A legtöbb munkalehetőséget a kereskedelem és a feldolgozóipar, azon belül a fémipar kínálta.


A másodlagos munkaerőpiac kereslete novemberben 699 volt, és főként képesítéshez nem kötött álláshelyeket kínáltak. A főosztályvezető közölte: csoportos létszámleépítésről nem kaptak információt. A salgótarjáni és a balassagyarmati járásban ugyanakkor 10-10, a pásztói térségben 20, a rétsági körzetben pedig 50 fős létszámbővítést tervezett egy-egy vállalkozás. Hozzátette: nagyobb számban betanított varrónő, raktári kisegítő, asztalos, gyártás-előkészítő és állatgondozó közvetítését kérték a munkaadók.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2017-01-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite