2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonTöbb mint 50 veszélyes bűnözőt fogtak el

Több mint 50 veszélyes bűnözőt fogtak el


börtönMegalakulása óta több mint 50 veszélyes bűnözőt fogott el a Terrorelhárítási Központ. Hajdu János, a TEK főigazgatója szerint az intézetre a terrorfenyegetettség növekedése miatt van szükség.


Több mint 50 veszélyes bűnözőt fogott el eddig a Terrorelhárítási Központ a megalakulása óta - mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója.
A dandártábornok hangsúlyozta: a veszélyes bűnözők elfogása egy szakma, amit sokáig a rendőrségen belül sem ismertek el. A felfegyverkezett, erőszakos módszerekkel szembeszegülő bűnözők elfogásához nem ért mindenki, az ilyesmit jobb szakemberre bízni. - mondta.


Felhívta rá a figyelmet, hogy a terrorelhárítás már a '70-es évek óta létezik Magyarországon, de korábban más struktúrában, más minisztériumok alá volt rendelve.
Nem a kormány hirtelen jött ötlete a központ létrehozása - hangsúlyozta. Az intézetre a terrorfenyegetettség növekedése miatt van szükség, illetve Európai Uniós elvárás, hogy minden tagállamnak legyen terrorelhárításra szakosodott központja vagy szolgálata. A belső elhárítás mellett így fontos szerepet kap a többi állammal való szoros együttműködés, hiszen a rendszer viszonosság alapján működik.


Hajdu elmondta, jelenleg a rendőrség kérésére hajtanak végre akciókat, eddig többnyire erőszakos, fegyveres bűncselekmények elkövetőit fogták el.
"Tőlem azt várják, hogy ez az egész gyorsan és operatívan működjön, mi ennek próbálunk megfelelni" - fogalmazott Hajdu János. "Tudom, (...) szokatlan, hogy létrejött egy ilyen szakmai szervezet. Meg kell próbálni elfogadni, hogy itt terrorelhárítás folyik jogszabályok alapján, a legjobb szakmaisággal" - tette hozzá.


A testület feladata a miniszterelnök és a köztársasági elnök védelme is. Orbán Viktor azonban nem adhat ki parancsot, így Hajdu János cáfolta azokat a véleményeket, hogy a szervezet a kormányfő magánhadserege lenne.
A főigazgató szerint a szervezetnél azok dolgoznak, akik a legjobbak a szakmában. A szervezet éves költségvetése csaknem 13 milliárd forint, az állomány tagjainak fizetése ugyanakkor mindössze pár tízezer forinttal több, mint a többi rendőré. A fővárosi központ mellett Győrben, Miskolcon és Pakson hoztak létre műveleti egységeket.


A terrorelhárítási stratégiával összefüggésben Hajdu János azt mondta: kidolgozás alatt áll, és a tervek szerint a dokumentum ősszel válhat publikussá.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite