2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonTöbb mint 740 megyei önkormányzati intézmény kerül az államhoz az adósságával együtt

Több mint 740 megyei önkormányzati intézmény kerül az államhoz az adósságával együtt


Több mint 740, állami feladatokat ellátó, megyei önkormányzati intézmény kerül vissza - az adósságállományával együtt - 2012. január 1-jével az állam kezelésébe a kormányhivatalokon keresztül - nyilatkozta a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár az MTI-nek.

adóság


Szabó Erika kifejtette: az átadás-átvételt előkészítő munkálatok már megkezdődtek, a megyei kormányhivatalok és a megyei közgyűlések vezetőiből, továbbá jogászokból, pénzügyi, gazdálkodási szakemberekből álló, 6-10 tagú bizottságok jöttek létre a megyei önkormányzatoktól az államhoz kerülő intézményi körnek, annak eszköz- és vagyonállományának felmérésére.


Az érintett intézmények 2012. január 1-jével kerülnek át a kormányhivatalokhoz, azonban csak átmenetileg, a kabinet ugyanis még nem hozott végleges döntést az intézmények működtetésével kapcsolatban - mondta az államtitkár, aki az előzetes adatok alapján arról tájékoztatott, hogy 34 egészségügyi, 475 közoktatási, 132 szociális, gyermekvédelmi és ifjúsági, 77 közművelődési és 25 egyéb intézmény kerülhet a kormányhivatalokon keresztül állami kezelésbe.


Hangsúlyozta, ezzel az intézményeket terhelő adósságállomány is átkerül, így "a megyei önkormányzatok fellélegezhetnek", s nem kell aggódniuk sem a dolgozóknak, sem az ellátottaknak. Hozzátette, az átalakítás várhatóan több tízezer közalkalmazottat fog érinteni.


Arra a kérdésre, hogy az átszervezés miatt a kormányhivatalok létszámában lesz-e változás, Szabó Erika azt válaszolta: a még kidolgozás alatt álló tervek szerint azok, akik a megyei önkormányzatoknál jelenleg ezen intézmények működtetésével, irányításával foglalkoznak, átkerülnek a megyei kormányhivatalokhoz, és ott dolgoznak majd tovább.


Az MTI azután kereste meg a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkárt, hogy a napokban több megyében is sajtótájékoztatón jelentették be, megkezdődött a megyei önkormányzatok kezében lévő vagyon és feladatrendszer állami kézbe adásának előkészítése.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-08-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite