2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonTöbb mint ezer roma kapott munkát!

Több mint ezer roma kapott munkát!

Szeptembertől öt megyében több mint ezer, főként roma álláskereső kapott munkát a vízi társulatoknál - mondta Nagy Linda, a Belügyminisztérium szóvivője pénteken az MTI-nek.

romamunka

A szóvivő emlékeztetett, hogy a foglalkoztatás a tavasszal a kormány és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) között létrejött megállapodás része.

Mint kifejtette, a Start-munka mintaprogram keretében 1.078 álláskereső dolgozik szeptember 1. és november 30. között az ország öt megyéjében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyékben), 19 vízi társulatnál, összesen 144 településen. A programban részt vevők a lakóhelyük közelében lévő, a projektben érintett településen napi 8 órában a külterületi csatornák és árokhálózatok karbantartását és tisztítását végzik - közölte.

A munkát roma brigádvezetők segítik - mondta -, a résztvevők kiválasztásában pedig a helyi roma kisebbségi önkormányzatok is szerepet vállaltak.

A projekt összköltsége 382 millió forint. A tavasszal a romák foglalkoztatásáról kötött megállapodás részeként más kezdeményezések is indultak a napokban, így hét megyében a közutak karbantartására foglalkoztatnak több mint 750 embert - ismertette.

Májusban a kormány és az ORÖ megállapodott arról, hogy legalább százezer munkanélküli romát vonnak be 2015-ig a munkaerőpiacra. Emellett akkor olyan átfogó oktatási változásokat jelentett be a kormány, amelynek eredményeként 20 ezer roma fiatal 50 szakmunkásképző iskolában piacképes szakmát szerez. Célként határozták meg továbbá, hogy a szak- és a felnőttképzésben körülbelül 50 ezer, ma legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzését szervezik meg.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-09-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite