2020. július 6., hétfő - Csaba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTöbb mint félmilliárd forint a gyermekszegénység elleni küzdelemre

Több mint félmilliárd forint a gyermekszegénység elleni küzdelemre


gyermekszegénységTöbb mint félmilliárd forint uniós forrásból finanszírozott program indult a Nógrád megyei Bátonyterenyén.


A Bátonyterenyei kistérség az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségei közé tartozik. Emiatt lehetőséget kapott arra, hogy jelezze részvételi szándékát a gyermekszegénység elleni programban. A szakmai zsűri döntése alapján pedig jogosulttá vált pályázni az erre kiírt Európai Uniós pályázatra. 2010 decemberében egy 3 éves komplex program indult a gyermekszegénység megszüntetésére a kistérségben - mondta Nagy-Majdon József, a főpályázó képviselője, Társulási Tanács elnöke, aki hozzá tette a projekt több mint félmilliárdos összegét száz százalékban az Európai Unió Szociális Alapja finanszírozza.


A stratégia a gyermekek és családok életét legközvetlenebbül meghatározó területeket érinti. Olyan fejlesztési területeket jelölt meg, mint a foglalkoztatás, a munkaerő-piaci helyzet javítása, a gyermekes családok anyagi helyzetének javítását szolgáló ellátások fejlesztése, továbbá a lakás, lakhatás feltételeinek, minőségének, biztonságának javítása. A képességek kibontakozása, a sikeres iskolai pályafutást segítő intézmények és szolgáltatások fejlesztése, a szegregáció csökkentése ugyancsak kiemelt fejlesztési terület. A gyermekes családokat célzó személyes szolgáltatások és szakellátások fejlesztését, valamint az egészségesebb gyerekkor biztosítását tartja kiemelten fontosnak a projekt, amely kitörési lehetőséget ad a gyermekeknek a mélyszegénységből.


A gyermekszegénység felszámolását célzó, három éven át tartó program 49 új munkahelyet teremt a kistérség több településén.

A program szerdai nyitókonferenciáján a projektmenedzser elmondta: a pénzből több közösségi helyiséget is kialakítanak a Bátonyterenyei kistérségben élő gyerekeknek, tíz településen biztosítanak internet-hozzáférést az álláskereséshez, a jogsegélyekhez, a távoktatáshoz és egyéb más célokra, valamint Márkháza és Dorogháza mellett, kiemelt területként Mátraterenye-Jánosakna szegregátumban Közösségi Házat hoznak létre, komplex szolgáltatások nyújtása érdekében. A bátonyterenyei programot a Magyar Tudományos Akadémia szakértői, szociológusok, pedagógusok, civilek, önkéntesek is segítik.

A Gyerekesély Program a Nógrád megyei Szécsényben indult elsőként kísérleti jelleggel, majd egy uniós program keretében újabb 5 kistérség pályázhatott a félmilliárdos uniós forrásra, a Bátonyterenyei kistérség mellett a Baktalórántházai, a Hevesi, a Sásdi, valamint a Kisteleki. A program a "Legyen jobb a gyermekeknek" Nemzeti Stratégiára épül, amit 2007-ben az országgyűlés két tartózkodással elfogadott. Ez a hosszú távú program egy generációra, 25 évre dolgozta ki a gyerekszegénység elleni küzdelem irányelveit.


Nógrád24.hu

 

2011-03-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite