2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTöbb mint négymillió forint támogatást nyertek a Nógrád megyei mentőszervezetek

Több mint négymillió forint támogatást nyertek a Nógrád megyei mentőszervezetek

Százmillió forintot biztosított az idén a központi költségvetés az önkéntes mentőszervezetek támogatására, a csapatok több mint kétszáznegyvenmillió forintnyi pályázatot nyújtottak be. Százharminc szervezet kap pénzt, köztük két Nógrád megyei, akik az elnyert forrás nagy részéből technikai eszközöket szerezhetnek be.

mentoszolgalat


A katasztrófák elleni védekezésben mára kiemelkedő fontosságú résztvevőkké váltak a hivatásos katasztrófavédelmi erőket kiegészítő önkéntes mentőszervezetek. E szervezetek nem csupán különleges mentési képességekkel bírnak, de tagjaik tiszteletre méltó elszántsággal, önzetlen módon segítik az emberi élet védelmét. Munkájukhoz ugyanúgy szükségük van speciális felszerelésre és technikai eszközökre, mint védőeszközre, alkatrészre, vagy üzemanyagra, akár árvízi védekezés vagy viharkárok felszámolása, vagy éppen speciálisabb, kutató-mentő műveletek során.


Az, hogy az utóbbi években az önkéntes mentőszervezeteket egyre gyakrabban alkalmazták, egyre többször volt szükség speciális beavatkozásaikra, egyértelművé tette: a katasztrófák elleni védekezés során rendkívül fontos, hogy az ország kellő mértékű, önkéntességen alapuló mentési bázissal rendelkezzen. Az önkéntességet vállaló szakemberek munkáját és teljesítményét az ország úgy is igyekszik elismerni, hogy a központi költségvetés 2015-re százmillió forintot irányzott elő az önkéntes mentőszervezetek támogatására.


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 18-án pályázatot hirdetett meg az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozására, műszaki-technikai, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására. A pályázat célja volt, hogy a feladataikhoz kapcsolódó üzemeltetési költségek biztosításával szélesítse a minősített önkéntes mentőszervezetek társadalmi szerepvállalását, és a szervezetek minél gyakrabban legyenek alkalmazhatóak káresemények felszámolásánál. Cél volt emellett az is, hogy az eszközfejlesztéssel növekedjék a felkészített és minősítést szerzett mentőszervezetek mentési, beavatkozási képessége, illetve, hogy hatékonyságuk továbbképzések, gyakorlatokon való felkészítések révén javuljon.


Az önkéntes mentőszervezetek 2015. évi támogatására kiírt pályázatra összesen százkilencvenöt pályázati dokumentáció érkezett, az ezekben foglalt igények elérték a kétszáznegyvenegymillió forintot. A BM OKF főigazgatója által kijelölt bíráló bizottság százharminc pályázat támogatását javasolta, összesen 99, 7 millió forint értékben.


Nógrád megyéből a Palóc Mentőcsoport két tagja a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület nyert el támogatást. A Karancs Speciális Mentőszolgálat országos szinten a második legnagyobb összegű támogatást, négymillió forintot kap technikai eszközre, míg a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület kétszázezer forintot technikai eszközre, százezer forintot pedig üzemanyagra fordíthat.

 

Forrás: NMKV/NÓGRÁD24

2015-07-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite