2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
NagyvilágTöbb mint százezer ember előtt mutatott be szentmisét a pápa

Több mint százezer ember előtt mutatott be szentmisét a pápa


Több mint százezer ember előtt mutatott be szentmisét németországi látogatásának utolsó napján, vasárnap délelőtt Freiburgban XVI. Benedek pápa.

XVI. Benedek pápa


A négynapos pápai vizit utolsó nagyszabású nyilvános eseményét jelentő szentmisére az önálló érsekségnek számító baden-württembergi város repülőterén került sor, és arra szerte az országból, sőt a szomszédos Franciaországból és Svájcból is érkeztek hívők. A katolikus egyházfő a hit szerepét hangsúlyozta a világot sújtó bajok elleni harcban. Utalt arra, hogy Isten szabadsággal ruházta fel az embereket, de figyelmeztetett a szabadság felelősségére. XVI. Benedek pápa a katolikus egyház megújulása mellett emelt szót, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy ez a megújulás csakis a hit erősítése és megújítása által történhet.


Homíliájában a pápa utalt az elmúlt évben ismertté vált szexuális botrányok által megrendült német katolikus egyház előtt álló hatalmas kihívásokra. Meggyőződését fejezte ki, hogy az egyház úrrá lesz a jelen és a jövő kihívásain, és a társadalom egyik legfontosabb összekötő eleme marad. Ugyanakkor úgy vélte, hogy ennek előfeltétele mindazoknak az egysége, akik - kezdve a papoktól egészen a hívő laikusokig - az egyház különböző területein fejtik ki tevékenységüket. Az egység és az együttműködés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a német katolikus egyház továbbra is a világ katolikus közösségének fontos oszlopa maradjon - fogalmazott a pápa, hangsúlyozva az alázat és a szolidaritás szükségességét.


Vasárnapi értesülések szerint előző napi, a német katolikusok központi tanácsának vezetőivel lezajlott találkozóján XVI. Benedek bírált egyes német katolikus testületeket, illetve szervezeteket. A laikus képviselőkből álló tanács előtt a pápa úgy vélte, hogy az egyházon belül bizonyos struktúrák nem felelnek meg az idő szellemének. Vatikáni források szerint a pápa hangsúlyozta, hogy nézete szerint a nyugati világ katolikus egyházának válsága valójában a hit válsága.


A pápával közösen tartott előző esti virrasztáson több mint 30 ezer fiatal vett részt. A fiatalokat az egyházfő a jövő fényeinek nevezte. A szervezők szerint az imavirrasztás előtt végzett felmérésből ugyanakkor az tűnt ki, hogy a fiatalok számára a katolikusok és az evangélikusok közötti megkülönböztetés semmit nem jelent, a homoszexualitás szerintük nem bűn, és úgy vélik: a nőknek a jövőben az egyházban nagyobb szerepet kell kapniuk.


Ugyancsak vasárnapi értesülések szerint az egyházi személyek által évtizedekkel ezelőtt diákokkal, fiatalokkal szemben elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak szövetsége nem tartotta kielégítőnek azt a találkozót, amelyre még pénteken este került sor Erfurtban a pápa és az áldozatok egy csoportja között. A szervezet látszattalálkozóról beszélt, amely nézete szerint a bűncselekmények eltussolását szolgálta.


Mindezzel határozottan szembehelyezkedett Stephan Ackermann trieri püspök. Elmondta, hogy XVI. Benedeket mélységesen megdöbbentették az áldozatok beszámolói, a történtek miatt ismételten sajnálkozását fejezte ki, és a szexuális bűncselekmények teljes feltárását ígérte. Ackermann szerint a pápa 5 áldozattal - 3 férfival és 2 nővel - találkozott, akik az ország különböző régióiból érkeztek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite