2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTöbb Nógrád megyei településen is választás lesz a hétvégén

Több Nógrád megyei településen is választás lesz a hétvégén


Négy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást.

valasztas2kep


A Nógrád megyei Alsótoldon polgármestert kell választani, mert októberben szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között. A posztért két független jelölt - Klátyik András és Sándor Szandra Éva - indult, és mindketten 91-91 voksot kaptak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulácson az októberben megválasztott Ujvári Sándor polgármester halála miatt kell időközi választást tartani.


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr 1. számú választókerületében októberben szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között, Pete Lajos (Fidesz-KDNP) és Kötél János (Jobbik) egyaránt 172-172 szavazatot kapott. A Nógrád megyei Szécsény roma névjegyzékben szereplő választói négy települési nemzetiségi képviselőket választhatnak. Az időközi választás oka az, hogy az októberben megválasztott képviselőkből nem alakult meg a testület.


Az időközi választást - ha a választás eredménytelen lett vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett megtartani - a szavazás kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre kell kitűzni. Az október 12-ei választás esetében ez azt jelenti, hogy február 8. lehet az utolsó nap, amikor meg lehet tartani az időközi választást. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az októberi helyhatósági választások után 15 időközi polgármester-választást kellett tartani eredménytelenség miatt, továbbá 5 egyéni listás választást a tízezernél kevesebb lakosú településeken és 3 egyéni választókerületi választást a tízezernél több lakosú településeken.


Az utolsó - az októberi választás eredménytelensége miatt kiírt - időközi választásokat most vasárnap tartják. Négy kitűzött időközi választást nem tudnak megtartani, jelöltek hiányában, ebből három nemzetiségi voksolás lett volna. A Tolna megyei Bikács roma nemzetiségi választói ugyan októberben megválasztották a három nemzetiségi képviselőt, ám azok lemondtak, így időközi választást kellett kitűzni. A most vasárnapra kitűzött választás azonban elmarad, mert nem indult elegendő számú jelölt. Ugyancsak elegendő számú jelölt hiányában nem tudnak új nemzetiségi képviselőket választani a lemondottak helyére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvarsány roma választói. A Pest megyei Zsámbék roma választóinak azért írták ki az időközi választást, mert a nemzetiségi önkormányzat feloszlatta önmagát, ám a voksolást jelölt hiányában itt sem tudják megtartani.


A Tolna megyei Udvariban időközi polgármester-választás marad el vasárnap: itt októberben jelölt hiányában elmaradt a szavazás, ám az időközi választáson sem indult el egyetlen jelölt sem. A településen így új időközi választást kell kitűzni.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-02-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite