2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTöbb pénz jut közfoglalkoztatásra Nógrád megyében

Több pénz jut közfoglalkoztatásra Nógrád megyében


Nógrád megyében 2013-ban több mint 8500 ember dolgozhat a közfoglalkoztatási Start Munkaprogramok keretében; a megye 1,4 milliárd forinttal több pénzt kapott a Start mintaprogramokra, mint a múlt évben - közölte Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja szerdán az MTI-vel.

kozmunka


Szabó Sándor elmondta: 2012-ben a kistérségi Start mintaprogramokra 2,2 milliárd forint támogatást kapott a négy hátrányos helyzetű kistérség - a salgótarjáni, a bátonyterenyei, a szécsényi és a pásztói -, ebből 2143 ember foglalkoztatása valósult meg. Az idén közel 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre, ez 3763 embernek ad munkalehetőséget, és további projektek előkészítése van folyamatban - közölte. Hozzátette: a pénzügyi keret 62 százalékkal nőtt, az ehhez kapcsolódó foglalkoztatásnál pedig 75 százalékos a növekedés, ami azt jelenti, hogy hatékonyabb a pénzügyi felhasználás.


A kormánymegbízott fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatok az idén már a helyi lehetőségek kiaknázásával szervezhetik a munkát, így például a népművészet vagy a kézművesség is bővíti a mintaprogramok palettáját. A kistérségi programok közül kiemelte a biomassza megújuló energiát hasznosító lehetőséget, amelyben Nógrád 25 önkormányzatánál váltják ki az elavult fűtési rendszert júniusig. A megye így 37 biomassza üzemelésű kazánnal lesz gazdagabb, ebben a programban 50 embert foglalkoztatnak.


A mezőgazdasági Start mintaprogramokban 676-an kapnak növénytermesztési, állattartási és tartási alapismereteket a munkavégzés mellett. Szabó Sándor elmondta azt is: e programok mellett továbbra is működik a hagyományos, 6-8 órás közfoglalkoztatás, elsősorban azokban a kistérségekben, ahol nem indulhat kistérségi startmunka. Ebben 3095-en vesznek részt.


Mindezek mellett az országos közfoglalkoztatási programok is megkezdődtek a megyében. Eddig hét nógrádi székhelyű állami közfoglalkoztatónál indult el a munkavégzés. Ebben a foglalkoztatási típusban 404 millió forint támogatáshoz jutott a megye, amely 532 ember munkáját biztosítja. Az országos közfoglalkoztatási programban 1727 Nógrád megyei álláskereső vehet részt - közölte a kormánymegbízott.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-03-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite