2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonTöbb ponton módosítaná a Fidesz a médiaalkotmányt

Több ponton módosítaná a Fidesz a "médiaalkotmányt"


mĂ©diaNégy átfogó módosító indítványt nyújtott be az úgynevezett "médiaalkotmányhoz" a fideszes L. Simon László.


A parlament kulturális bizottságának elnöke egyebek mellett pontosítaná a válaszadási jogról és a nyilatkozat visszavonásának jogáról szóló részeket. L. Simon László keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: több, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló javaslathoz korábban benyújtott módosító indítványát visszavonta, és kedden négy komplex módosító javaslatot nyújtott be.
Definíciók pontosítása mellett indítványainak egyike megváltoztatná a jogszabály tárgyi hatályát. "Egyértelművé tesszük, hogy nemcsak a klasszikus médiaszolgáltatások, tehát a rádió és a televízió tartozik a törvény hatálya alá, hanem a nyomtatott sajtó is, a tömegtájékoztatást végző internetes újságok is, a lekérhető audiovizuális tartalmakat nyújtó szolgáltatások is" - mondta.
Pontosítaná a politikus az állami szervek felvilágosítási kötelezettségéről szóló passzust is; ezzel szerinte cáfolni lehet azokat az "alaptalan vádakat", hogy a Fidesz az állami szervek titkolózására törekedne.
L. Simon László szólt az úgynevezett regisztrációs kötelezettségről is, mint mondta, azok a regisztrációs kötelezettségek, amelyek az új médiumokat is érintik, csak részben vannak megemlítve a jogszabályjavaslatban, valamint a módosító indítványaiban, ugyanis szerinte majd a médiatörvényben kell részletesen rendezni a lekérhető tartalmak esetében, hogy milyen regisztrációs kötelezettséget várnak el ezekkel szemben.
A fideszes képviselő a válaszadási joggal kapcsolatban ugyancsak változtatna több ponton, a tárgyi hatály kiterjesztésével ugyanis a válaszadási jog az online és a lekérhető tartalmakra is vonatkozna.
Ismét szerepel módosító indítványában az a passzus, amely kiveszi az eredeti javaslatból azt a mondatot, amely szerint akinek becsületét vagy emberi méltóságát valamely médiatartalom sérti, követelheti válaszközlemény közzétételét. A nyilatkozat visszavonásának jogát érintő részeken szintén pontosítana L. Simon László: álláspontja szerint körérdekű témák tárgyalása esetén a nyilatkozat visszavonása nem lehetséges a közszereplő részéről.


Forrás: MTI/HIR PORT24

 

2010-08-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite