2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTöbb területen is segítséget kért Salgótarján Orbán Viktortól

Több területen is segítséget kért Salgótarján Orbán Viktortól


Salgótarján 2,7 milliárd forintos hitelállományának átvállalásáról tárgyalást Orbán Viktor hétfőn a nógrádi megyeszékhelyen; mint Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester a kormányfővel közösen megtartott sajtótájékoztatón elmondta: munkahelyteremtésben, a vízdíj csökkentésében és a 21-es főút négysávosításában is segítséget kértek a miniszterelnöktől. Orbán Viktor hangsúlyozta: 2014-re el akarják érni a városban a teljes foglalkoztatást.

orban_st2


Salgótarján polgármestere elmondta: a város már a tanácsrendszerből adósságállománnyal lépett át az önkormányzatiságba. Az előző, szocialista városvezetés nagyon komoly hiteleket hagyott a városra, és a szocialista kormányok idején történt forráskivonás következtében működési hitel felvételére is rákényszerült az önkormányzat - tette hozzá. Székyné Sztrémi Melinda hangsúlyozta: 2010 óta komoly elmozdulás történt a kormány segítségével, hiszen a város 1,1 milliárdos kormányzati támogatásban részesült és még 250 millió forintot kapott önhibáján kívül hátrányos helyzetű településként, azonban a helyi bevételek nem nőnek, így az önkormányzat saját erőből nem tudja kiváltani hiteleit.


2012 szeptemberében 2,7 milliárd forint volt Salgótarján hitelállománya. A polgármester közlése szerint egy városlakóra 24 ezer forint iparűzési adó, ezzel szemben 70 ezer forint hitel jut, ezért abban bíznak, hogy az állam az adósság 70 százalékát átvállalja.
A polgármester más ügyekben is segítséget kért Orbán Viktor kormányfőtől. Mivel Salgótarján legnagyobb problémája a már 28 százalékos munkanélküliség, a közfoglalkoztatásban kért nagyobb lehetőséget, mondván, ennek hátterét a város a Start programon keresztül biztosítani tudja, és több ezer embernek is képes lenne munkát adni.


A nógrádi megyeszékhelyen 725 forint a lakossági ivóvíz köbmétere, ennek csökkentéséhez is kormányzati támogatásban bízik a városvezető, aki Becsó Zsolt (Fidesz) megyei közgyűlési elnökkel együtt azt is kérte, hogy minél előbb kezdődjön meg a 21-es főút négysávossá bővítésének konkrét kivitelezése. Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: a polgármesterrel nem kevesebbről állapodtak meg, mint hogy el akarják érni 2014-ben Salgótarjánban a teljes foglalkoztatást.


A magántőke nem lesz még ekkor abban az állapotban, hogy munkát tudjon adni mindenkinek, de a Start munkaprogram révén "olyan várost szeretnénk Salgótarjánból faragni, ahol csak azok élnek segélyből, akik nem akarnak dolgozni" - fogalmazott. A miniszterelnök hozzátette: a kormány döntött a 21-es főút további négysávosításáról, a középső szakaszon 2014-ben megkezdődik az építkezés, mert az a cél, hogy ne legyen olyan megyeközpont, amelyet nem lehet elérni autópályán, és Salgótarján jelenleg ilyen.


A vízdíjat még az adósságrendezésnél is nehezebb kérdésnek nevezte Orbán Viktor, méltánytalanul magasaknak nevezve a salgótarjáni árak. Mint elmondta, munkacsoportot alakítottak Lázár János államtitkár vezetésével, a napokban esedékes államtitkári értekezleten "előveszik ezt a kérdést", és megoldást fognak találni arra, hogy érzékelhető mértékben csökkenjen a vízár Salgótarjánban.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

Fotó: Komka Péter

 

2012-12-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite