2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedTöbb tízezer devizahitelesnek segíthet az eszközkezelő

Több tízezer devizahitelesnek segíthet az eszközkezelő


Matolcsy GyörgyA kormány azzal számol, hogy néhány tízezer bajba jutott devizahitelesen segíthet a hamarosan felállítandó nemzeti eszközkezelő társaság, amely a Magyar Fejlesztési Bank egyik leánytársaságaként jöhet létre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön reggel a tv2 Mokka című műsorában.


A tárcavezető ismertette: október 15-ig kell kidolgozni az eszközkezelő koncepcióját, a kormány ekkor dönt a társaság létrehozásáról, majd a következő néhány hónapban áll fel az intézmény. A bajba jutott devizahitelesek egyéni kérésre forintra átválthatják hiteleiket, ha pedig nem tudják fizetni a törlesztést, akkor bérletre válthatják a tulajdonjogot, amelyet az eszközkezelő vásárol meg.
Matolcsy arra a kérdésre, hogy mennyi pénzből gazdálkodik majd az eszközkezelő elmondta: "amennyire szükség van", hiszen alapvetően a hitelpiacról veszi fel a forrásokat - bár kaphat a bankoktól is pénzt -, az állami költségvetésben nincs erre forrás. A Bankszövetség felmérésére hivatkozva elmondta: körülbelül 93.000 devizahiteles van nagy bajban, a tárca úgy számol, hogy néhány tízezer hitelesen segíthet a nemzeti eszközkezelő társaság.
A jövő évi költségvetésről szólva ismét megerősítette, hogy a kormány 2011-re 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt tervez. Hangsúlyozta: nyolc éve nem volt példa arra, hogy 3 százalék alatt lett volna a hiány Magyarországon. Kilenc uniós tagállam - köztük Magyarország, Svédország és Lengyelország is - a nyugdíjreformok költségeinek figyelembe vételét indítványozza az uniós deficitszámítási szabályokban.
Arra a kérdésre, hogy a 3 százalékos hiány akkor is teljesíthető-e, ha az Európai Unió nem fogadja el ezt a javaslatot, Matolcsy azt mondta: "úgy készülünk a költségvetéssel, hogy nem tudjuk beszámítani a 3 százalék alatti hiányba a magánnyugdíjpénztárakat" Hozzáfűzte ugyanakkor: az erre irányuló "harcuk" jogos. Beszélt arról, hogy az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadót mindenképpen bevezetik jövőre, "tehát Magyarországon 2011. január elsejétől új világ lesz a személyi jövedelemadózásban", csak az a kérdés, hogy egy, két vagy három lépésben vezetik-e be.
Ismét hangsúlyozta: a hiánycélt nem megszorításokkal érik el, a szociálisan leginkább rászorulók számára fennmarad a távhő- és gázártámogatás, szükség van ugyanakkor egy államreformra, a bankadót pedig jövőre is megtartják. A bürokrácia csökkentéséből 150-200 milliárd forint megtakarítással számolnak, de az állami vállalatok rendbetétele is többletbevételeket hozhat - mondta Matolcsy György.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite