2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonTöbb tucat ház tetejét szaggatta le az elképesztő erejű vihar

Több tucat ház tetejét szaggatta le az elképesztő erejű vihar


viharzalaNyírbátor környékén mintegy 50 lakóház, illetve több középület teteje sérült meg a hétfő délutáni viharban, s a város egy időre megközelíthetetlenné vált az utakra döntött fák miatt - közölte Nagy Imre, a nyírbátori tűzoltóság parancsnoka.


Az orkánszerű szél tetőket bontott meg, kéményeket, tűzfalakat döntött le Nyírbátorban, Nyírbélteken, Encsencsen, Kislétán, Nyírgyulajban és Máriapócson - mondta az alezredes.


A legnagyobb kár a nyírbátori Bethlen Gábor Szakközépiskola épületében keletkezett, ahol a megrongálódott tető alatti térben tartott számítógépek egy részét is tönkre tette az eső. A parancsnok tájékoztatása szerint már megkezdték a megrongálódott tetejű házak ideiglenes lefedésére az előkészületeket. A nyírbátori tűzoltóknak az esti és éjszakai órákban segítenek a nyíregyházi, valamint a mátészalkai egységek is a munkálatoknál.


Nyírbátorban berendelték a szabadnapos tűzoltókat is szolgálatra, s elsőként az utakra döntött fákat távolították el az egységek, hogy a közlekedést legalább egy nyomon lehetővé tegyék. A tűzoltók a hétfő esti órákban a tetőfedés mellett az elöntött pincékből szivattyúzzák a vizet Nyírbátor környékén, ahol az orkánszerű széllel járó viharból hatalmas eső is hullott.


Szakolyban egy egész házsor tetejét elvitte a szél
"Borzasztó a helyzet" - így jellemezte Szakoly jegyzője hétfő kora este az MTI tudósítójának a vihar utáni helyzetet. Nánássy Elek elmondta: a 2800 lakosú községben példátlan károkat okozott a szél, volt olyan utca, ahol az összes házat megrongálta, teljesen letépte azok tetőszerkezetét.

Az önkormányzati tisztségviselő szavai szerint "a könyvtár és a teleház gyakorlatilag megszűnt létezni", a legnagyobb gondot azonban mégis az jelenti, hogy a településen nincs áram. Az elektromos vezetékek lógnak az oszlopokról, a mobilkommunikáció akadozik, a hűtők nem működnek, az emberek nem tudják hűteni az élelmüket. A jegyző hozzátette: emiatt egyetlen boltot sem engedtek bezárni, az összes szárazárut kiosztják a fedél nélkül maradt emberek között, de mindez valószínűleg így sem lesz elegendő. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, végzik az útra dőlt fák eltávolítását, a házak mentesítését.

Nánássy Elek szerint a közeli Biriben ennél valamivel jobb a helyzet, de két településen a károk mértéke még az első, durva becslések szerint is több száz millió forint lehet. A hétfő délutáni vihar után estig huszonnyolc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településről érkezett kárbejelentés a nyírségi katasztrófavédelmi igazgatóságra.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite