2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
ItthonTöbb zsák hulladékot vitt a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz az LMP

Több zsák hulladékot vitt a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz az LMP

Az LMP több zsák hasznosítandó hulladékot, többek között használt gumiabroncsokat, rossz ventillátort és számítógép-alkatrészt, üres sörösdobozokat, illetve akkumulátort vitt a Vidékfejlesztési Minisztérium elé, hogy így fejezzék ki: rossznak tartják a hétfőn elfogadott termékdíjtörvényt.

lmpszemet


Szilágyi László az épület előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az állam a nyakába vette a hulladékgazdálkodást és ezért hozták a hulladékot Illés Zoltán környezetügyi államtitkárnak.

úgy fogalmazott, hogy rossz minőségű jogszabály született, de még annak sem látják a garanciáját, hogy az működni fog. Példaként említette, hogy a termékdíjtörvény kapcsán tervezett körülbelül ötvenmilliárd forintos bevételből 24,5 milliárd forint mindenképpen az államkasszába kerül. Véleménye szerint ha nem folyik be a teljes tervezett összeg, akkor nem biztos, hogy elég pénz jut majd a hulladékgazdálkodásra és előfordulhat, hogy nem sikerül teljesíteni az uniós kvótát. Ezt pedig büntetések követhetik - mutatott rá.

Az ellenzéki képviselő hozzátette, hogy a nemzetközi közbeszerzések során a külföldi cégek elvihetik a szelektíven gyűjtött hulladékot, így pedig magyar munkahelyek szűnhetnek meg.

Megjegyezte, hogy a jogszabályt egy egyéni képviselői indítvány nyomán "gyorsan verték át" a parlamenten, anélkül hogy egyeztettek volna róla.

Kitért arra is, hogy a törvény sértheti az uniós szabályozást, például az elektromos és elektronikus hulladékokról szóló direktívát. Ha a ratifikáció során elmarasztalják Magyarországot, akkor előfordulhat, hogy az új rendszerben még, a régiben pedig már nem működhet a hulladékhasznosítás rendszere - adott hangot félelmeinek.

Kérdésre válaszolva szinte biztosra vette, hogy a gyártók a termékdíjat "továbbra is" ráterhelik majd a vásárlókra.
Az LMP-sek mintegy fél óráig vártak, hogy Illés Zoltán megjelenjen, majd - mivel az államtitkár nem ment addig a helyszínre - végül összegyűjtötték és elszállították az általuk odavitt hulladékot.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24
Fotó : MTI

 

2011-06-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite