2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTóbiás József: A Fidesz cserbenhagyta a salgótarjániakat - Videó

MSZP: maradjon az adóbevétel a hátrányos helyzetű önkormányzatoknál!


A Magyar Szocialista Párt frakciója a költségvetés tárgyalása előtt arra tesz javaslatot, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű térségek önkormányzatai kapják vissza az iparűzési adót, a gépjárműadót és a személyi jövedelemadó 15 százalékát - jelentette be az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteken Salgótarjánban.

tobias_jozsef

Tóbiás József hozzátette: ha az önkormányzatok megkapják azt a pénzt, amit az elmúlt években elvettek tőlük, képesek biztosítani a települési feladatokat, és tudnak munkát szervezni az ott élők számára.

A szocialista párt a költségvetés tárgyalásakor az önkormányzati fejezetet azért akarja így átalakítani, mert a jelenlegi hatalom által végrehajtott központosítás pórázon akarja tartani a helyhatóságokat - mondta az ellenzéki párt elnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy a Belügyminisztérium elismerte Salgótarján jogos, az előző városvezetőség által beadott 600 millió forintos támogatási igényét, de a választások után végül mindössze 60 milliót kapott a nógrádi megyeszékhely, Tóbiás József úgy fogalmazott: "A Fidesz cserbenhagyta a salgótarjániakat. 2014 őszén a Fidesz elveszítette itt a hatalmát, ezért már nem fontos neki az itt élő emberek sorsa."

Emlékeztetett, hogy 2012-ben Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban azt mondta, hogy 2014-re megvalósul a teljes foglalkoztatás.

"Persze, közmunkaprogramból, de ahogyan ma áll a város, már azt mondhatnánk, hogy bár legalább ez lenne" - mondta Tóbiás József, hozzátéve, ma háromezer ember él Salgótarjánban, akinek semmilyen munkája nincs.

Fekete Zsolt (MSZP) alpolgármester közölte: Salgótarjánban nagyon nagy igény van a közmunkára, sok családnak ez az egyetlen lehetősége.

Elmondta, a városvezetés eldöntötte, hogy a feladatok közül a közfoglalkoztatásba tesz több pénzt, ezzel támogatva a rászorulókat, és 1087 ember foglalkoztatását tervezték így márciustól jövő februárig. A meglévő működési hiány mellett a márciusban életbe lépett új szociális törvény azonban még nehezebb helyzetbe sodorta az önkormányzatot, így a 323 Start-munkában dolgozó mellett a hagyományos programokban 764 helyett csak 217 embert tudnak foglalkoztatni.

Az önkormányzat ebben a nehéz helyzetben is biztosította a programok önrészét, más, fontos dolgokról mondtak le amiatt, hogy az itt élő családok minél nagyobb számban jussanak munkához, ha csak közmunkához is - mondta az alpolgármester.

Tóbiás József reagált Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentésére is, hogy a kormány az élelmiszer áfájának csökkentésén gondolkodik. Azt mondta: az MSZP évek óta elkötelezett ebben, konkrét törvényjavaslatot is benyújtottak, hogy hogyan lehet 5 százalékra csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját.

"Ha a Fidesz komolyan gondolja, és nem egyszerűen a korrupt ügyeiről kívánja elterelni a figyelmet, hanem tényleg a valós társadalmi problémák érdeklik, akkor nem kell sokat elemeznie, mert az Országgyűlés előtt fekszik a törvényjavaslat, akár a jövő héten, akár a költségvetésben el lehet fogadni a Magyar Szocialista Párt javaslatát" - mondta Tóbiás József, hozzátéve, pártja minden áfacsökkentésről szóló javaslatot támogat.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-03-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite