2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonTobin-ügy - Navracsics: az ír gázoló hajlandó Magyarországra jönni, de feltételei vannak

Tobin-ügy - Navracsics: az ír gázoló hajlandó Magyarországra jönni, de feltételei vannak


Hajlandó Magyarországra jönni Francis Ciaran Tobin, de feltételei vannak - jelentette be az igazságügyi miniszter csütörtökön 12 óra után, néhány perccel azt követően, hogy lejárt az ír gázolónak ennek eldöntésére adott gondolkodási idő.

tobin1


Navracsics Tibor a 2000-ben Leányfalun két gyermeket halálra gázoló ír férfi feltételeiről részleteket nem tudott mondani, csak annyit közölt, bízik abban, hogy nem az időhúzás újabb taktikájáról van szó, hanem érdemben elkezdhetik a tárgyalásokat, amelyre tárcája azonnal nyitott.


A miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy tárcája két héttel ezelőtt, a harmadik hosszabbítással december 5-én délig adott gondolkodási időt arra, hogy Tobin eldöntse, hajlandó-e Magyarországon megkezdeni a magyar bíróság által 2002-ben kirótt büntetését. Az ír igazságügyi tárca csütörtökön, 12 óra után két perccel jelezte a magyar partnernek, hogy a gázoló felvette velük a kapcsolatot - ismertette Navracsics Tibor.


A miniszter beszámolt arról is, Tobin a határidő-módosításokat azért is kérte, hogy részletesen tájékozódhasson a magyar büntetés-végrehajtási rendszerről, annak körülményeiről, az eljárásokról, a kapcsolattartás rendjéről.


"Egy kicsit nehéz elképzelnem, milyen új feltételek iránt érdeklődik, mert szerintem már jobban ismeri a magyarországi büntetés-végrehajtási rendszert, mint én" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Bízik abban, hogy minél hamarabb sikerül elérni az érintett családnak is megfelelő célt, vagyis hogy Tobin Magyarországra jöjjön, és cselekedete ne maradjon büntetlenül.


Közölte: ahogy eddig is, tárcája konzultálni fog a családdal az ügyvédeken keresztül, és reményét fejezte ki, hogy támogatni fogják a feltételekről való tárgyalást.


Elmondta azt is, hogy 2014. december 1-jével kinyílik a cselekvés lehetősége az igazságügyi minisztérium előtt. Ekkortól minden olyan tagállam ellen, amelyik addig nem hajtja végre a bírósági ítéletek kölcsönös elismeréséről szóló uniós kerethatározatot, az Európai Bizottság fellépését kezdeményezheti Magyarország. Arra is megnyílik a lehetőség - fűzte hozzá -, hogy ezen kerethatározat rendelkezéseit a saját jogrendszerébe át nem ültető tagállam ellen az Európai Bíróságnál lépjenek fel.


Navracsics Tibor közölte: addig Magyarországon lezajlik ugyan egy választás, de bízik abban, hogy bárki tölti is be az igazságügyi miniszteri posztot, alapvető kötelességének tartja majd az azonnali fellépést.


A miniszter kérdésre válaszolva Tobin személyes emberi csődjeként értékelte, hogy az ír gázoló feltételeket szab, és nem tud szembenézni tetteivel. Mint mondta, szerinte ez nem a magyar igazságügyi politika vagy az ír partnerek kudarca.


Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban.


Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését.


Az ír férfinak korábban szeptember 30-ig volt lehetősége nyilatkozni, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetésének letöltését. Ezt a határidőt hosszabbították meg azóta többször.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-12-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite