2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTolnay Klárira emlékeznek Mohorán

Tolnay Klárira emlékeznek Mohorán

Tolnay Klári születésének 97. évfordulója alkalmából emléknapot, nemzetközi művészeti találkozót és falunapi vigaszságokat rendeznek szombaton, Mohorán. A Nógrád megyei községben, a színésznő gyermekéveinek helyszínén 2000-től működik a Tolnay Klári Emlékház.

tolnaiklari

A csesztvei hagyományőrzők dalos köszöntővel fogadják az emlékházban Mohora és Nógrád megye önkormányzata, a Tolnay Klári Egyesület képviselőit, valamint a portugál Mira Sintra és a szlovákiai Szaklabonya települések delegációit - mondta az MTI-nek Balla István, az emlékház vezetője.

A népszerű színésznőre emlékeznek a megnyitó ünnepségen, amelyen műsort ad a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskola, majd a római katolikus templomban rendezik a Vanmocsello duó csellókoncertjét.

A mohorai és csesztvei asszonyok innen énekelve vezetik fel a közönséget a Tolnay Emlékparkba, ahol a falunapi forgatagban hagyományőrző együttesek mutatkoznak be, lesz tánc- és hastáncbemutató, fellép Karda Beáta. Tátrai Zsolt fotográfus-borászmester Tokaj reneszánsza című kiállítását Fekete István nyitja meg, az eseményt tokaji borkóstoló követi. A programban gasztronómiai bemutató is helyet kap, az érdeklődők megkóstolhatják a tájjellegű ételeket.

Mohorán 2008 szeptemberében Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nyitotta meg a Tolnay Klári Emlékházat. A művésznő pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyről Tolnay Klári így írt: "Mohora a béke szigete, a világ közepe volt számomra". Az 1998-ban elhunyt híresség már nem láthatta a múzeumot, amelyben az ő dalai csendülnek fel, de személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt.

Tolnay Klári (1914-1998) születésének évfordulójáról (július 17.) minden évben megemlékeznek Mohorán.


Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite