2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonTömegesen egyeztethetik adataikat az állami nyugdíjrendszerbe átlépők

Tömegesen egyeztethetik adataikat az állami nyugdíjrendszerbe átlépők


zsebSzámos tag adatait tévesen tartották nyilván a magánpénztárak, így az állami rendszerbe átlépők tömegével jelentkezhetnek adategyeztetésre, hogy hozzájussanak reálhozamaikhoz - írja a Magyar Nemzet a nyugdíjbiztosító vezetőjére hivatkozva. Az átlépők vagyona egyébként - a Napi Gazdaság értesülései szerint - valamikor május-júniusban kerül át az illetékes alapokhoz. Tegnapig kevesebb mint 100 ezer tag választotta az állami nyugdíjat, a pénztárok remélte 10 százalékos maradási arány tehát illúzió volt.


A magánnyugdíjpénztárak tévesen nyilvántartott adatai miatt tömegesen lehetnek olyanok, akik visszaléptek ugyan az állami rendszerbe, de a remélt hozamokhoz mégis csak nagy nehézségek árán juthatnak majd hozzá - derül ki a Magyar Nemzet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) vezetőjével készített interjújából.


Mészáros József elmondta: ezeknek az embereknek sürgősen egyeztetniük kell az adataikat a saját nyugdíjpénztáruknál, ha hozzá akarnak jutni a pénzhez. Mészáros cáfolta, hogy jelentős anyagi ráfordítással járó fejlesztéseket igényelt volna a magánkasszák részéről a reálhozamok kiszámítása.


Szerinte a nyugdíjreform során olyan irányba kellene elmozdulni, amely átláthatóbb szabályokat tartalmaz, és ösztönzi a járulékfizetést. Úgy véli, a jövendő rendszernek jutalmaznia kell a felelős gyermekvállalást is.


Egyelőre nincs dolga a vagyonváró testületnek


Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-nél úgy készülnek, hogy valamikor májusban-júniusban kerül át a nyugdíjreform- és adósságcsökkentő alaphoz a nyugdíjpénztáraktól a régi rendszerből kilépők vagyona - tudta meg a Napi Gazdaság Borbély László András vezérigazgató-helyettestől.


Egy tavaly év végi rendelet ugyanis 45 napot ad a pénztáraknak arra, hogy ütemtervet készítsenek a vagyon átadásáról és azt benyújtsák a PSZÁF-nak, ez a határidő pedig a február 28-ai póthatáridőtől indul, tehát április közepén jár le.
Ezután újabb határidőt nem határoztak meg az átutalásokra, transzferekre, így a PSZÁF és a pénztárak megegyezésén is múlhat a tényleges vagyonátadás. Így a leendő alap törvényben meghatározott ötfős irányító testületének néhány előkészítő jellegű feladaton kívül nem sok dolga lenne.


Százezren nem akarnak állami nyugdíjat


Alig egy bő hónap után tegnap lejárt a határidő, hétfőn nyilatkozhattak utoljára azok, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben kívántak maradni.
Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint hétfő este hat óráig 95 016 ember adott le a maradásról szóló nyilatkozatot. Ez azonban nem a végleges szám, hiszen a tartósan külföldön élő állampolgárok a külképviseleteken február 28-ig jelezhetik maradásukat.


Az azonban már biztosan kijelenthető: a hajrá ellenére a pénztárak által remélt, a teljes taglétszám tíz százaléka nem jön össze a maradók oldalán. Ehhez körülbelül 320 ezer embernek kellett volna nyilatkoznia.


Forrás: Magyar Nemzet/Napi Gazdaság/HÍR PORT24

2011-02-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite