2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTörök estet tartanak a füleki várban

Török estet tartanak a füleki várban


A török hódoltság időszakát idézik fel a szombati török esten a szlovákiai füleki várban; a résztvevők török ételeket is kóstolhatnak és az iszlámról is többet tudhatnak meg.

Füleki vár01

Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az intézmény a város fiataljaiból alakult Defensores történelmi bajvívó csoport tagjaival közösen - animációs programokkal kísért - nyáresti várséták szervezésébe kezdett. Az első két júliusi sikeres rendezvényt követően augusztus 18-án gazdagabb éjszakai programot kínálnak, amely témájában a török hódoltság időszakára épül.

A műsor bevezető részében tudományos ismeretterjesztő előadások hangzanak el a középső vár egyetlen épen maradt kazamatájában. Kovács Attila, a pozsonyi Komensky Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense, iszlámszakértő tart vetítéssel kísért előadást. Alexander Botos, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum régésze korábbi kutatásainak eredményeit foglalja össze Az oszmán megszállás tárgyi emlékei Nógrádban és Kishontban címmel.

Az animációs programok keretén belül a Defensores történelmi társulat tart ismeretterjesztő történelmi előadásokat, majd a várkatonaság életét bemutató humoros történetek következnek, ezt pedig a török ételek kóstolója követi.

A fiatalabbakat a török hadviselésről szóló múzeumpedagógiai műhely várja a Bebek-toronyban a páncél- és fegyvermásolatokat bemutató kiállítás tárgyai között.

Fellép a török esten a salgótarjáni Shai-Nefer hastáncoscsoport, az est fénypontjaként pedig a budapesti Arasinda Török Népzenei Együttes lép színpadra.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-08-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite