2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonTörök Gábor: a döntés az LMP kezében van

Török Gábor: a döntés az LMP kezében van


Török GáborA politológus szerint ha a párt önálló főpolgármester-jelöltet indít, akkor Tarlós István esélyei nőnek, ha a baloldal jelöltjét támogatja, akkor elképzelhető, hogy nem nyer a Fidesz Budapesten.


Eddigi történetének talán legnehezebb döntése előtt áll az LMP - véli Török Gábor. Az elemző szerint a dilemma régóta ismert: ha a párt önállóan indít főpolgármester-jelöltet Budapesten, Tarlós esélyei az egekbe emelkednek, ha azonban hajlandó belemenni egy baloldali egységfrontba, könnyen lehet, hogy a Fidesz továbbra sem tudja bevenni a fővárost. Ebben az esetben viszont véget érhet az LMP középen állós korszaka.


A dilemma lényegesen többről szól, mint sokan gondolják: nem csupán az LMP mostani helyzetét, de hosszú távú stratégiáját is alapvetően meghatározza - írja legfrissebb blogbejegyzésében Török Gábor.
Az elemző szerint a parlament legkisebb pártja mai helyzetében egyértelműen abban érdekelt, hogy ne kötődjön a hiteltelenné vált, egyelőre a politikai lejtőn még mindig lefelé haladó MSZP-hez, így nem csoda, hogy a párt politikusai rendre kizárják a szocialistákkal való együttműködést. Ha azonban az LMP komolyan abban gondolkodik, hogy 2014-ben maga lehet a Fidesz alternatívája, potenciális váltópártja, akkor két dologra már most szüksége lehet - véli a politológus.


"Egyrészt a hagyományos baloldali-liberális szavazók megszólítására és átcsábítására, ami értelemszerűen nem az MSZP-től való kényszeres elzárkózással és ezáltal a még náluk lévő szavazók folyamatos elutasításával lehet sikeres taktika, hanem sokkal inkább olyan együttműködésekkel, amelyekből az új párt megerősödve kerülhet ki, s egyszersmind fokozatosan elfoglalja az MSZP helyét és elveszi szavazóit. Másrészt a megerősödéshez szükséges önkormányzati pozíciók, politikai hátországok építésére, márpedig ebből a szempontból Budapestnél kiválóbb terep - ahol az LMP a Jobbikot is megelőzve a legjobb eredményét érte el áprilisban - nem létezik. Miközben tehát az LMP ma látszólag egyáltalán nem érdekelt az MSZP-vel való együttműködésben, hosszabb távú stratégiájába illeszkedne - sőt, megalapozhatná azt -, ha sikeresen válhatna előbb a baloldal egyik, majd egy idő után a nagyobb, erősebb, potensebb pártjává" - írja Török Gábor.

2010-06-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite