2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedTörténelmi csúcson az üzemanyagárak

Történelmi csúcson az üzemanyagárak


BenzinSzakértők szerint két héten belül 400 forintot is elkérhetnek egy liter benzinért.


Újabb történelmi csúcsra drágulnak Magyarországon az üzemanyagok azt követően, hogy az MTI értesülése szerint a Mol bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin és ugyancsak 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.
Az emeléssel a benzin átlagára 369-370 forintra, a gázolajé pedig 367 forintra nő. A Mol egy hete emelte 5 forinttal a benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát.


Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.
A múlt héten elemzők elmondták, ha a spekuláció és a földközi-tengeri politikai bizonytalanság miatt tovább emelkedik a kőolaj ára, és gyengül a forint a dollárhoz képest, két héten belül átlépheti a 400 forintot az üzemanyagok literenkénti ára a magyar piacon.
Sőt, egyes elemzők szerint már az 500 forintos benzinár közeleg, ugyanakkor a Ma Reggel vendége, Sarkadi Szabó Kornél pénzpiaci elemző „extrém helyzetnek" minősítette azt a felvetést, hogy a benzin ára túllépje az 500 forintos árhatárt. Ezt a szélsőséges forgatókönyvet Sarkadi Szabó szerint csak egy közel-keleti háború kitörése tudná beváltani.


Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az észak-afrikai zavargásokra reagálva kijelentette, hogy az Európai Unió óriási gazdaság, megvan minden szükséges eszköze ahhoz, hogy biztosítsa a megfelelő energiaellátást az Észak-Afrikában kialakult helyzet ellenére is.


A miniszter úgy véli, az unió "hozzá tud járulni az árellenőrzési helyzethez" is, és a miniszteri tanács megoldásokat fog keresni annak segítésére, hogy az árak "ne szaladjanak el". Az észak-afrikai helyzet alapjában befolyásolja az európai energiaellátást - fogalmazott a tárcavezető.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite